V parcích Prahy 5 bude volnější režim

Smíchov - Radní Prahy 5 pokládají novou vyhlášku pražského magistrátu o ochraně veřejné zeleně za příliš omezující. Rozhodli proto, že ve veškeré zeleni, patřící páté městské části, nebude uplatňován striktní zákaz jízdy na kolech, kolečkových bruslích či koloběžkách. "Vyhláška je z našeho pohledu příliš restriktivní. Zakázáno je v podstatě vše," řekl místostarosta Prahy 5 Petr Horák.

Vyhláška magistrátu, která je platná od 1. května, mimo jiné zakazuje s možností výjimek chodit v parcích po trávě, jezdit na kolech a na bruslích a volné pobíhání psů. O výjimkách mohou rozhodnout vlastníci zeleně, tedy vesměs radnice městských částí.

Radnice Prahy 5 určila sedm ploch veřejné zeleně, kde platí i pro majitele psů o něco volnější režim. V parku Klamovka bude povolen vstup na trávníky. Psi budou moci volně pobíhat například na části Pavího vrchu, v prostoru pod Buďánkami u Plzeňské, Pod stadiónem na stráni pod ulicí Atletická, v Husových sadech a v parčíku u Smíchovského nádraží.

Plochy s výjimkami budou označeny grafickými značkami nejpozději do půlky srpna. Občany bude o zmírnění vyhlášky informovat o prázdninách i měsíčník Prahy 5 - Pražská pětka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video