V Nuslích vládne nesnášenlivost

N u s l e - Napodruhé, a přece nic. Tak jednoduše lze shrnout závěry úterního mimořádného zasedání zastupitelstva na nuselské radnici, jehož stěžejním bodem bylo sesazení stávajících radních. Už před setkáním komunálních politiků však bylo zřejmé, že cestu z patové situace, která nastala v prosinci odvoláním starostky Miroslavy Studenovské, se najít nepodaří. Chyběla jakákoli dohoda o novém vedení úřadu. "Prosím o stažení návrhu o odvolání rady," žádala sociální demokraty, kteří jej předložili, exstarostka Studenovská. Neobměkčila je.

Svůj návrh na sesazení rady stáhli již jednou - na předposledním zastupitelstvu -  a rovněž kvůli chybějící dohodě.

Samo tajné hlasování  připomínalo frašku. Většina členů klubu ODS odešla ze sálu nebo volbu odmítla se slovy: "Nehlasuji." Výsledek hovořil za vše - ze čtyřiačtyřiceti zastupitelů se volby nezúčastnilo 24. Hlasování bylo tedy neplatné.

"Je to skandální," prohlásil vzápětí Ondřej Turek z Unie svobody a vyzval občanské demokraty, aby odstoupili. "Již podruhé odmítli vykonávat svoji funkci voleného zástupce občanů," tlumočil názor klubu Unie pro Prahu 4.

Hlasování o sesazení se po přestávce muselo opakovat. Někteří občanští demokraté opět odmítli hlasovat, tentokrát však volba byla platná. A výsledek? Radní zůstávají sedět na svých křeslech nedotčeni.

Celé jednání provázely přestřelky opozice, tedy ČSSD a Unie pro Prahu 4,  a  občanských demokratů. Hlavním tématem slovních výpadů bylo, kdo je vinen za stávající krizi.

"Klub ODS bojkotuje veškerá jednání. Naše návrhy odmítá a s průchozími protinávrhy nepřichází," uvedl Jan Choděra, předseda ČSSD. Za pravdu mu dávali i unionisté. "Příště, až budeme kompletní, dovolíme nového starostu. Favorita již máme, o jeho jménu bych však nerad předčasně hovořil," odvracel smeč místopředseda klubu ODS Petr Plecitý.

Nakonec nuselští zastupitelé nečekaně hlasovali i o novém starostovi. Kandidáti byli tři. Choděra, úřadující starosta z ODS Zdeněk Hovorka a Turek. Bývalý místostarosta Turek se však kandidatury vzdal a podpořil Choděru. V následném hlasování však ani jeden neprošel. Choděru v tajném hlasování podpořilo 21 z 44 zastupitelů, Hovorka dostal o jeden hlas více.

Až pozdě večer se tak potvrdil předpoklad, že včerejší zastupitelstvo krizi nerozřeší.
Další mimořádné zastupitelstvo by se mělo uskutečnit v příštích týdnech.Úřadujícím starostou tak zůstává, radními jsou nadále jeho straničtí kolegové a tři exčlenové Unie pro Prahu 4.

Radní Prahy 4 zůstávají sedět ve svých křeslech také po dubnovém mimořádném jednání zastupitelstva, i když se dvakrát hlasovalo o jejich odvolání. (10. dubna 2001)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video