Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka přichází do budovy Poslanecké sněmovny v Praze....

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka přichází do budovy Poslanecké sněmovny v Praze. (18. listopadu 2020) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Opozice je zvaná do krizového štábu. Až když vládě teče do bot, míní Jurečka

  • 125
Všechny opoziční strany budou moci nominovat po jednom zástupci do Ústředního krizového štábu (ÚKŠ). Informoval o tom na Twitteru šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, který zároveň kritizuje, že doposud premiér Andrej Babiš zapojení opozičních stran v UKŠ odmítal.

Jurečka uvedl, že pomoc prostřednictvím zapojení vlastního zástupce do činnosti štábu nabízí vládě od října. „Doteď to pan premiér odmítal a dnes najednou otočil o 180 stupňů a obrací se na nás, že má zájem! Je smutné, že to dělá premiér až v situaci, kdy vládě teče do bot,“ napsal Jurečka.

Nabídku podle Jurečky obdrželi předsedové stran od ministra vnitra a šéfa krizového štábu Hamáčka, který při tom odkázal na svou předchozí dohodu s premiérem. „Nabídku dostaly všechny opoziční strany po jednom zástupci,“ sdělil ČTK Hamáček.

Vláda letos podruhé aktivovala štáb kvůli vývoji koronavirové epidemie 21. září. Podle statutu ÚKŠ jsou členy náměstci ministrů, předseda Správy státních hmotných rezerv, policejní prezident, generální ředitel hasičů, náčelník armádního generálního štábu, ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, hlavní hygienička, ředitel Státního zdravotního ústavu, vedoucí úřadu vlády a zástupce Asociace krajů. Změny statutu jsou v pravomoci vlády.

Po jarní aktivaci štábu byli z opozičních kandidátů v ÚKŠ poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor Martin Červíček (ODS) a ekonom Filip Matějka. Matějku společně nominovali Piráti a STAN, Šmuclera TOP 09, nynějšího hejtmana Královéhradeckého kraje Červíčka a Kaňkovského pak navrhly jejich strany.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video