Premiér Andrej Babiš v ochranné roušce na tiskové konferenci po mimořádném...

Premiér Andrej Babiš v ochranné roušce na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády k situaci kolem šíření koronaviru. (17. března 2020) | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Opozice nabízí první jména do krizového štábu. Žádné politiky, říká Babiš

  • 207
Premiér Andrej Babiš očekává, že mu ve čtvrtek opoziční strany představí své kandidáty do Ústředního krizového štábu. „Neměli by to být žádní politici, ani komunální,“ řekl iDNES.cz předseda vlády. Piráti a hnutí STAN se shodli na na nominaci společného kandidáta. Je jím Filip Matějka z institutu CERGE, řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Věříme, že ekonomické dopady budou teď největší výzvou. Společným nominantem se proto stal doc. RNDr. Filip Matějka, Ph.D., který se specializuje na makroekonomii, ekonomickou teorii, ekonomii informací a behaviorální ekonomii a pomocí ekonomických teorií vysvětluje chování lidí a státu,“ napsal na Facebooku Bartoš.

Epidemie koronaviru

„Myslím si, že bychom měli spolupracovat a ukázat lidem, že jsme schopni jít příkladem a v důležitých chvílích nehledět na stranické preference. Všichni. Proto bych rád nabídl zástupcům opozice tři odborná místa v Ústředním krizovém štábu, který epidemii koronaviru řeší a bojuje s ní na denní bázi,“ řekl v úterý ve Sněmovně premiér před tím než poslanci schválili všechny zákony, které vláda ke zmírnění ekonomických dopadů pandemie koronaviru předložila.

Jména Babišovi mají strany představit ve čtvrtek ve 13 hodin. Ještě před tím se o nominantech poradí strany demokratické opozice. Bartoš iDNES.cz řekl, že premiér v úterý ve Sněmovně přislíbil, že zástupce do Ústředního krizového štábu vybere podle stejného modelu, jako když zástupci demokratické opozice byli přizváni do komise pro výběr šéfa Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Další strany nabízejí Babišovi politiky i lékaře

Další strany přišly s kandidáty, kteří ale hned v několika případech nesplňují Babišovu podmínku, že nemá jít o aktivní politiky. ODS chce totiž do krizového štábu poslat šéfa svého senátorského klubu, bývalého policejního prezidenta Martina Červíčka, komunisté svého poslance a bývalého policistu Zdeňka Ondráčka, SPD rovněž poslance a bývalého zástupce ČR ve strukturách NATO Radovana Vícha.

Tři další opoziční strany nabízejí lékaře - lidovci rovněž poslance a bývalého ředitele havlíčkobrodské nemocnice Víta Kaňkovského, TOP 09 prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera a Trikolóra bývalého ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marka Zemana.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video