Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ústecká ČSSD nechává Foldynu opětovně za dveřmi

  14:51
Úspěšný lídr ČSSD v Ústeckém kraji a kandidát na hejtmana Jaroslav Foldyna nemá na růžích ustláno. Třebaže jej Jiří Paroubek na nátlak Miloše Zemana vrátil do vyjednávacího týmu, ústečtí sociální demokraté Foldynu i nadále obcházejí a nezvou ho na jednotlivé schůzky.

Pokusili se ze mně udělat užitečného idiota, tvrdí Foldyna. | foto: Karel Kopáč, MF DNES

Nejnověji Foldynovi připravili překvapení, když se pravidelné pondělní jednání výkonného výboru ČSSD přesunulo z Ústí nad Labem do Teplic. O změně ale Foldyna nevěděl, a proto dorazil před zamčený stranický sekretariát.

"Pokusili se ze mě udělat užitečného idiota," postěžoval si vítěz voleb. Schůzka měla určit další postup vyjednavačů. Foldyna nakonec do Teplic se zpožděním dorazil.

Předseda krajské ČSSD Petr Benda popřel, že by Foldyna o změně místa schůzky předem nevěděl. "Zřejmě jak tajemnice obvolávala členy, tak ta informace k němu doputovala později než k někomu jinému," řekl iDNES.cz Benda.

To Foldyna popírá. Před svědky prý ve chvíli, kdy zjistil, že se setkání v Ústí nekoná, Bendovi volal. "To se omlouvám, už od rána ti to měla vyřídit tajemnice," řekl mu prý Benda. Po pěti minutách skutečně tajemnice Foldynovi volala, na otázku, proč mu to neřekla dříve, odvětila, že se to dozvěděla před chvílí.

"Já se všem členům krajského výkonného výboru za ty zmatky omluvil a požádal je o pochopení," uvedl pro iDNES.cz Benda.

Na tajné večeře bez Foldyny
Není to přitom poprvé, co ústečtí sociální demokraté Foldynu obcházejí. "Jsou to takové hry. Je mi vyčítáno, když mluvím s někým z jiné strany, ale mí kolegové s nimi přitom chodí na takzvané přátelské večeře," řekl iDNES.cz krajský lídr, kterému kolegové navíc zakazují vyjadřovat se do médií.

Naráží tak na nedávnou schůzku, o které mu spolustraníci také neřekli. V Litvínově se bez jeho vědomí sešli se zástupci KSČM. Hájili se tím, že šlo o posezení s přáteli, na kterém se prý nic zásadního neprojednávalo. V neděli se Benda zase tajně sešel se zástupci ODS, opět bez Foldyny.

"To jsou neformální setkání, na která dostávám pozvání, proto se jich účastním," vysvětlil iDNES.cz Benda. Kdyby Foldyna dostal nápad někoho pozvat na večeři a přizval i jej, rád se schůzky zúčastní, kdyby ale pozvání nedostal, nic by z toho prý nevyvozoval, hájí se.

Foldyna si podle něj nemá nač stěžovat, o žádnou schůzku nepřišel. "Spolu s vyjednávacím týmem se účastnil všech jednání, která jsme s komunisty i s ODS vedli, stejně jako neoficiálního jednání s politickým hnutím Severočeši, které dokonce moderoval a vedl," dodal Benda.

Spory mezi krajským lídrem a krajským předsedou začaly už pár dní po volbách, kdy místní sociální demokraté v tajném hlasování nezvolili Foldynu do vyjednávacího týmu, který má rozhodnout o budoucí krajské vládě. Až na přímluvu Miloše Zemana vrátil Jiří Paroubek Foldynu do hry, vyjednavačům proto nyní pomáhá jako konzultant. - čtěte Ústecká ČSSD odepsala Foldynu

Zvolili jsme si Foldynu, hlásaly transparenty
"Nevymyslel jsem si to, že jsem kandidátem na hejtmana, já to doporučení dostal od voličů, kteří mi dali devět tisíc preferenčních hlasů, což je pro mne velký závazek," řekl iDNES.cz politik, který ve volbách získal největší podporu a jehož okres Děčín dopadl v kraji nejlépe.

Odmítá, že by na hejtmanskou funkci spěchal, jak mu jeho vnitrostraničtí rivalové podsouvají. "Budu říkat, co si myslím, i za těch devět tisíc hlasů. Oni nedostali ani zdálky takové doporučení a mandát od voličů jako já," dodal na adresu svých oponentů.

Ústeckého lídra podporují i jeho příznivci, kteří dokonce před původně oznámené místo jednání přišli s několika transparenty. Zvolili jsme si Foldynu, stálo na nich. Politik sám prý denně dostává desítky mailů, které mu vyjadřují podporu. Postavil se za něj i bývalý senátor ČSSD a místopředseda Senátu Jaroslav Musial.

Foldyna se brání koaliční spolupráci s ODS. Naznačuje, že právě takovou krajskou vládu by si někteří jeho oponenti přáli. Stěžuje si, že se ho proto snaží v očích Jiřího Paroubka poškodit a záměrně o něm šíří lži. "Někteří mí kolegové infiltrují do Lidového domu a panu předsedovi podstrkují úplně jiné věci, než jaké říkám," dodal.

Podle občanského demokrata Jana Zahradila bojuje ČSSD o moc sama mezi sebou. "Mám pocit, že se začíná chovat bezradně, protože neví, co si počít se svým vítězstvím. Začíná se hádat o koryta uvnitř sebe sama. Viz odstavení Foldyny na Ústecku nebo spor Drymla (nového senátora za Královéhradecko, pozn. red.) s Orgoníkovou (poslankyně za Hradec Králové, pozn. red.) ve východních Čechách," řekl Zahradil v on-line rozhovoru iDNES.cz.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...