Ústavní soud ukončil spor o nejvyšší horu Jeseníků

- Území nejvyšší hory Jeseníků a Moravy Pradědu a jeho okolí patří do katastrálního území obce Malá Morávka. Rozhodl o tom dnes senát Ústavního soudu, který tak vyřešil mnohaletý spor mezi obcemi Malá Morávka a Karlova Studánka na Bruntálsku. Podle soudce zpravodaje Vladimíra Čermáka Ústavní soud poprvé řešil kompetenční spor mezi orgány územní samosprávy.
Sporné území zahrnující Praděd s přilehlým okolím včetně rekreačních chat Barborka a Ovčárna bylo v roce 1955 rozhodnutím tehdejšího Krajského národního výboru v Olomouci přiřčeno obci Karlova Studánka. V roce 1987 Okresní národní výbor v Bruntále schválil po souhlasu obou obcí změny katastrálních hranic, přičemž sporné území připadlo zpět Malé Morávce. Fakticky však toto rekreačně atraktivní místo spravovala Karlova Studánka.
Čermák v odůvodnění nálezu uvedl, že rozhodnutí v roce 1987 vydal kompetentní orgán v souladu s tehdy platnými zákony. "Jde tedy o platný správní akt, který vyvolal změnu hranic, aniž by musela být výslovně zrušena předchozí rozhodnutí," řekl soudce.
Starosta Malé Morávky Petr Pecha po jednání Ústavního soudu připomněl, že sporné území je historickým majetkem jeho obce. "Číslo popisné jedna naší obce je vysílač na Pradědu," řekl. V souvislosti se změnou faktického správce nepředpokládá žádné razantní změny v rekreační oblasti, již ročně navštíví desetitisíce lidí.
Své zklamání nad rozhodnutím Ústavního soudu připustil starosta Karlovy Studánky Luděk Jurajda. I on je však spokojen s tím, že skončí období sporů a nejasností, jichž využívali někteří spekulanti. Na daních a místních poplatcích jeho obec z tohoto rekreačního území získávala údajně kolem 100.000 Kč ročně. "Obecní rozpočet ve výši přibližně čtyř miliónů korun by to tedy položit nemělo," dodal.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video