(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Soudy musí sdělit, kdo z lidí v taláru byl v KSČ, rozhodl Ústavní soud

  • 39
Soudy si musí opatřit informace, kdo z jejich soudců byl v KSČ. Mají také povinnost tyto údaje na požádání sdělit. Rozhodl o tom Ústavní soud, když se zabýval stížností aktivisty Tomáše Peciny.

Ústavní soud už loni průlomovým verdiktem přiznal Pecinovi právo na informace o stranické minulosti soudců Vrchního soudu v Olomouci.

Uvedl, že údaje o členství soudců v KSČ před rokem 1989 jsou důležitým podkladem pro veřejnou diskusi občanské společnosti o nestrannosti justice. Proto nejsou jen soukromou věcí soudců. Někdejší členství v KSČ může podle ústavních soudců i dnes ovlivňovat myšlení představitelů justice (více zde).

Pecina se zajímal také o komunistickou minulost soudců Nejvyššího správního soudu, ten mu však navzdory verdiktu ÚS nevyhověl a jeho kasační stížnost letos v dubnu zamítl. Argumentoval tím, že soudy nemají údaje o stranické minulosti svých soudců k dispozici, a nejsou tedy povinným subjektem podle informačního zákona.

Pecina se proto znovu obrátil na Ústavní soud. Ve stížnosti uvedl, že se Nejvyšší správní soud musí řídit stanoviskem ÚS a upozornil také na to, že v tříčlenném senátu NSS zasedal předlistopadový člen KSČ Petr Průcha a údajný kandidát vstupu do komunistické strany Jaroslav Vlašín. Podle Peciny to mohlo ovlivnit postoj NSS.

NSS argumentuje rozporem se zákoníkem práce

ÚS nyní dal Pecinovi zapravdu a rozhodnutí NSS zrušil. Soudce zpravodaj Miloslav Výborný zdůraznil, že nálezy ÚS jsou závazné pro všechny, a není možné, aby je soudy nerespektovaly. "Kdyby taková cesta byla přípustná, tak by si Ústavní soud s Nejvyšším správním soudem oním ping-pongem tyto kauzy předával. A to je v právním státě naprosto vyloučené," řekl Výborný.

Soudci Nejvyššího správního soudu se nyní chtějí s novým nálezem blíže seznámit. Podle předsedy tamního senátu Petra Průchy jde o složitý právní případ. NSS v minulosti dospěl k závěru, že jednotlivé soudy jako zaměstnavatelé nesmějí od soudců požadovat údaje o jejich stranické minulosti. Provinili by se tak proti zákoníku práce.

Teď NSS počká na odůvodnění nálezu a musí znovu rozhodnout. "Budeme se muset vypořádat s tím, jak vyložit ustanovení zákoníku práce, které říká, že zaměstnavatel nesmí vyžadovat tyto informace. Musíme to prostudovat a budeme hledat řešení," řekl Průcha

Mimo soudů má informace o komunistické minulosti soudců i ministerstvo spravedlnosti. To vypracovalo seznam soudců, kteří byli členy KSČ před listopadem 1989. Objevilo se v něm ale několik chyb a ministerstvo je muselo opravovat (více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video