Pavel Simon, nový kandidát prezidenta Petra Pavla do Ústavního soudu

Pavel Simon, nový kandidát prezidenta Petra Pavla do Ústavního soudu | foto: Nejvyšší soud

Náhradník za Fremra. Prezident do Ústavního soudu navrhl soudce Pavla Simona

  • 5
Prezident Petr Pavel má nového kandidáta na ústavního soudce. Pavla Simona, soudce Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Kandidáta musel prezident hledat poté, co se kandidatury vzdal Robert Fremr poté, co sílila kritika vůči němu kvůli jeho rozsudkům před listopadem 1989.

Fremr sice jako Pavlův kandidát získal podporu Senátu, ale pak prezident oznámil, že ho zatím nejmenuje, než se prověří informace o jeho působení za bývalého komunistického režimu.

„Jsem přesvědčen, že JUDr.Simon jako nepřehlédnutelná postava českého soudnictví ve střední generaci splňuje veškeré odborné i morální požadavky kladené na soudce Ústavního soudu,“ uvedl v pátek prezident Pavel.

„Svou rozvahou, soudcovskou zdrženlivostí, bohatými zkušenostmi z různých stupňů soudní soustavy České republiky, jakož i ze zahraničí, ale také užitečnou specializací v oblasti odpovědnosti za škodu způsobenou veřejnou mocí a v evropském mezinárodním právu soukromém, se všemi jejich přesahy do posuzování vztahu mezi státem a jednotlivcem a státem a mezinárodním a evropským společenstvím, obohatí pestré složení soudcovského sboru orgánu ochrany ústavnosti a bude pro něj nesporným přínosem,“ uvedl prezident Pavel.

Fremr se vzdal kandidatury na ústavního soudce, mluví o neúnosném tlaku

Jmenoval už ústavními soudci pět svých nominantů: soudce Josefa Baxu, Danielu Zemanovou a Veroniku Křesťanovou, profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou a ústavního právníka Jana Wintra. Ústavních soudců je tak nyní 14 z předpokládaných 15.

Vedení Ústavního soudu se také 8. srpna ujal Josef Baxa, který ve funkci předsedy soudu nahradil Pavla Rychetského.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video