Obhájce Petr Poledník

Obhájce Petr Poledník | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Zeman navrhuje do Ústavního soudu advokáta Poledníka. Kdysi zkoušel Grosse

  • 33
Novým soudce Ústavního soudu by se mohl stát advokát Petr Poledník. Podmínkou je předchozí souhlas Senátu, který prezident Miloš Zeman v minulosti nezískal u všech svých nominantů. To, že ho prezident Miloš Zeman navrhl, oznámil na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Žádost o souhlas se jmenováním Poledníka doručila prezidentská kancelář do Senátu na konci března, upozornila Česká televize.

Ústavní soud je personálně oslabený po odchodu soudkyně Kateřiny Šimáčkové na konci loňského roku, kdy nastoupila u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Byl místopředsedou advokátní komory

Poledník byl místopředsedou České advokátní komory, tuto funkci zastával v letech 2005 až 2021. Působí mimo jiné u rozhodčích soudů při Hospodářské a Agrární komoře a Slovenské obchodní a průmyslové komoře. Je také členem rozkladové komise antimonopolního úřadu pro oblast veřejných zakázek.

„Složení soudcovského sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe bez úzkého zaměření,“ uvedl v žádosti prezident Miloš Zeman.

V roce 2008 byl Poledník předsedou komise, když expremiér Stanislav Gross neuspěl u advokátských zkoušek. „Jaká je základní povinnost každého advokáta?“ ptal se tehdy Poledník bývalého předsedy vlády. „Znát předpisy?“ „Nebo dodržovat etiku?“ zkoušel to Gross. „Princip mlčenlivosti,“ opravil Poledník bývalého předsedu vlády, který v roce 2014 zemřel na amyotrofickou laterální sklerózu (ALS).

„Ve své praxi se zabývám zejména obhajobou v trestních věcech, hlavně hospodářských,“ řekl Poledník v roce 2013 v rozhovoru pro portál epravo.cz. „První nabídka, abych se zapojil do činnosti orgánů České advokátní komory mi byla nabídnuta v roce 1993, v souvislosti s tím, abych kandidoval jako člen kárné komise,“ uvedl v rozhovoru Poledník.

Rychetského mrzí, že Zeman nenavrhl ženu

Předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského mrzí, že prezident Miloš Zeman na volné soudcovské místo nenavrhl ženu. U soudu je nyní obsazeno 14 z 15 míst, v sestavě po odchodu Kateřiny Šimáčkové zůstala jediná žena, a to Milada Tomková.

„Pana doktora Poledníka osobně neznám, nevím, zda se ve své dosavadní profesní kariéře věnoval ústavnímu právu, ani zda v této oblasti za sebou má nějakou publikační činnost. Předpokládám ovšem, že tyto otázky budou předmětem ‚screeningu‘ při projednávání jeho nominace Senátem,“ uvedl Rychetský na dotaz agentury ČTK.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video