Luxusní vila státního úředníka Romana Bočka leží ve vesnici nedaleko Davle.

Luxusní vila státního úředníka Romana Bočka leží ve vesnici nedaleko Davle. | foto: Martin Samek (Lidovky.cz)MAFRA

Zatčený úředník z kauzy Nagyová nepřiznal luxusní vilu za Prahou

  • 243
Roman Boček, který je jedním z obviněných v kauze Jany Nagyové, si za Prahou postavil luxusní vilu. Exnáměstek ministra zemědělství z vazby přes svého advokáta vzkázal, že si na dům vydělal, protože působil v lukrativních funkcích. V majetkových přiznáních, která musel vyplňovat jako vysoký státní úředník, ale vilu nezmínil.

Na Bočkovu vilu, která leží nedaleko Davle, upozornily Lidové noviny. Ty v katastru nemovitostí zjistily, že Boček koupil pozemek na stavbu nového domu jako ornou půdu za 400 tisíc korun.

V luxusní vile, která převyšuje všechny okolní stavby, žije Boček podle sousedů asi tři roky. Ve funkci náměstka ministra zemědělství skončil Boček loni v září a z titulu této funkce měl odevzdávat majetková přiznání. V nich ale podle Lidových novin není o vile ani zmínka.

Boček, který je členem ODS, v přiznání z roku 2009 jen uvedl, že má hypotéku na 5,5 milionu korun. Jeho advokát Filip Seifert pro deník řekl, že jeho klient si na nemovitost vydělal díky působení ve vysokých postech. Po odchodu z ministerstva, kde měl příjem asi 90 tisíc měsíčně, totiž nastoupil do představenstva Českých drah, kde dostával až 250 tisíc měsíčně.

"Cena domu by se mohla pohybovat do 13 milionů korun. Na dům má Boček hypotéku ve výši 6,5 milionu korun, zbytek zaplatil z výnosu z prodeje předchozí nemovitosti," řekl Seifert.

Boček podle policie v kauze Nagyová působil pouze jako "převodová osa" mezi Nagyovou a rebelujícími exposlanci v čele s Petrem Tluchořem. Nagyová ho nazývala v odposleších slovy "malý, bodrý kamarád".

Soud bude rozhodovat o vazbě

Sedm z obviněných v kauze zůstává ve vazbě. Krajský soud v Ostravě zatím dostal jen jednu stížnost na vzetí do vazby, a to bývalého poslance za ODS Marka Šnajdra. Čeká se, že dorazí ještě dalších pět stížností.

"Krajskému soudu v Ostravě byla zatím předložena k rozhodnutí pouze stížnost obviněného Marka Šnajdra. V souladu s rozvrhem práce již byla přidělena senátu rozhodujícímu vazební věci," uvedla mluvčí krajského soudu Lucie Böhmová. "Jde o rozsáhlý spisový materiál. Všechny případy jsou propojené. Svazky budou teprve přicházet. Senát se s nimi musí nejprve seznámit. Teprve pak urychleně rozhodne," řekla Böhmová na otázku, kde se soud ke stížnosti dostane.

O tom, že obvinění skončí ve vazbě, rozhodoval ostravský okresní soud. Proti vzetí do vazby protestovalo šest ze sedmi stíhaných.

Janu Nagyovou odvádí policie do vazební věznice:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video