Kubánská rodina Del Pino

Kubánská rodina Del Pino - Kubánští manželé, zleva Arguelles Victoriano a Teresa Del Pino, přivezli do Česka vnuky své dceři. Nyní jim kubánská ambasáda znepříjemňuje návrat. (20. dubna 2005) | foto: Václav Pancer, MF DNES

Úřady zakázaly návrat rodičům uprchlíků

  • 10
Měl to být vytoužený návrat domů na Kubu po třech měsících strávených v cizině. Jenže se nepodařil. Cesta manželů, kteří do Česka přivezli své dceři její děti dlouho zadržované komunistickým režimem, skončila v německém Frankfurtu, odkud je vrátili do Prahy. Prý chyběla část dokladů.

Důchodci Arguelles Victoriano a Teresa Del Pino přivezli v lednu své dceři Maydě a jejímu manželu Liuverovi do Brna jejich dvě děti, které Castrův režim předtím zadržoval. Když se nyní chtěli vrátit, ukázalo se, že to pro rodiče kubánských emigrantů není tak snadné.

Jejich let skončil v německém Frankfurtu, odkud je vrátili do Prahy. Prý chyběla část dokladů.

"Po dvaceti hodinách v mezinárodním prostoru ruzyňského letiště české úřady kontaktovaly kubánského konzula. Slíbil, že přijde okamžitě, aby jim udělil povolení ke vstupu na Kubu. Když zjistil, že jde o Maydiny rodiče, sdělil, že není v jejich zájmu jim pomoci," říká Liuver.

Naštěstí oběma prarodičům české úřady umožnily návrat z tranzitního prostoru, aby si doklady zkusili vyřídit znovu na ambasádě. Samozřejmě celá "legrace" nebyla zadarmo: propadly jim letenky asi za 40 tisíc korun a na velvyslanectví museli za požadované povolení k návratu zaplatit dalších sedm tisíc.

Nyní už jim nic nebrání v návratu. Přesto si úplně jistí nejsou a stoprocentně spokojení budou až v okamžiku, kdy vystoupí v Havaně z letadla.

Na kubánské ambasádě nebyl nikdo, kdo by se k případu vyjádřil. Pracovnice ambasády uvedla, že se všichni věnují nějaké delegaci.

"Proč musí platit za to, aby se mohli vrátit domů?" ptá se Liuver. "Moje maminka má navíc nemocnou nohu," dodává Mayda.

Kubánský režim zadržoval jejich děti rok a půl, než je konečně letos 23. ledna vydal rodičům do Česka. Dovezli je právě prarodiče, kteří v emigraci zůstat nechtěli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video