Prezident Petr Pavel

Prezident Petr Pavel | foto: ČTK

Mezinárodní systém budovaný po druhé světová válce je ohrožen, varoval Pavel

  • 36
Válka na Ukrajině i další konflikty ve světě ohrožují hodnoty vzájemného respektu a mezinárodní systém vybudovaný po druhé světové válce. V úvodu čtvrteční konference Aspen Institutu Central Europe v Praze to uvedl prezident Petr Pavel. V projevu na téma hodnot apeloval na to, aby současní i budoucí lídři aktivně prosazovali civilizační hodnoty i uvnitř demokratické společnosti a důsledně vystupovali proti populismu.

Dění na Ukrajině podle Pavla nabourává základní hodnoty, možnost žít v míru, rozvíjet stát podle svého, vychovávat děti a připravovat je na budoucnost.

„Jsou ohroženy hodnoty práva menších států na existenci, uplatnění vlastních potřeb, ale i celý mezinárodní systém, jak byl vybudován po druhé světové válce,“ řekl prezident.

Hájit právo Ukrajiny na suverenitu a územní celistvost znamená hájit principy, na kterých stojí i naše země, konstatoval Pavel.

Prezidentka Čaputová je v Česku. Setkala se s Pavlem, uctila boj proti totalitě

„Je v našem bezprostředním a životním zájmu, abychom tyto principy hájili i my. S nasazením všech prostředků, které jsou zapotřebí, aniž bychom konflikt eskalovali, ale zároveň abychom dali napadené zemi do ruky všechny nástroje k tomu, aby se ubránit mohla,“ uvedl.

Zachování systému nastaveného po druhé světové válce podle Pavla i Česku a menším zemím garantuje bezpečný rozvoj a možnost určovat svou vlastní budoucnost. „Jestli dopustíme erozi principů, na kterých stojí dnešní svět, tak si předplácíme do budoucna problémy i pro naši zemi,“ podotkl.

Ukrajinci zatlačují Rusy za Dněprem, nárazníková zóna má několik kilometrů

Volební kampaně v řadě zemí se v poslední době stále víc vymykají pravidlům slušnosti, korektnosti a férového boje, řekl Pavel při dotazu na nedávné slovenské a polské volby. Lži, urážky a manipulace v kampani neprospívají politické kultuře, doplnil. „Argument, že v kampani se snese všechno, protože po volbách bude vše jinak, je hodně pokrytecký,“ uvedl.

Pavel je rád, že volby na Slovensku a v Polsku byly demokratické a svobodné, kampaně ale byly podle něj mimořádně vyhrocené a rozdělily společnost. „Pokud ale takový přístup vede k úspěchu, má tendenci inspirovat,“ varoval.

Prezidenti zemí V4 se sejdou na summitu v Praze. Řešit budou budoucnost i spory

Věří, že nové vedení obou zemí nezmění zásadně orientaci, co se týče třeba členství v EU či NATO. „Věřím, že najdeme společný jazyk alespoň ohledně základní podpory Ukrajiny, protože prohra Ukrajiny by znamenala prohru nás všech,“ míní.

Budoucí lídři musí podle Pavla aktivně hájit a prosazovat společné civilizační hodnoty i uvnitř demokratické společnosti. „Je třeba důsledně vystupovat proti projevům populismu, nesnášenlivosti a nacionálního šovinismu, a to hned v zárodku,“ uvedl Pavel.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video