Prezident Petr Pavel jmenuje ústavním soudcem Jana Wintra.

Prezident Petr Pavel jmenuje ústavním soudcem Jana Wintra. | foto: Anna Boháčová, MAFRA

STALO SE DNES: Ukrajina údajně zahájila ofenzivu, Pavel jmenoval ústavní soudce

  • 4
Ukrajina podle Ruska zahájila ofenzivu. Ústavní soudce – Josefa Baxu, Jana Wintra a Danielu Zemanovou – jmenoval prezident Petr Pavel. V Rostovské, Belgorodské a Voroněžské oblasti zazněl falešný projev Vladimira Putina. Nevinné odpálení míčku má pro Japonku Miju Katoóvou nepříjemnou dohru. Reálné mzdy klesaly i v prvním letošním čtvrtletí. Přinášíme přehled pondělních zpráv.

Ukrajina podle Ruska v neděli ráno zahájila rozsáhlou ofenzivu na pěti úsecích fronty v Doněcké oblasti. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany to uvedla agentura RIA Novosti, podle níž ukrajinské síly nebyly úspěšné ve snaze prolomit ruskou obranu a přišly o více než 250 vojáků. Tyto informace není možné nezávisle ověřit, Ukrajina je zatím nekomentovala.

Ukrajina zahájila ofenzivu v Doněcké oblasti, tvrdí Rusové. Kyjev mlčí

Tři nové ústavní soudce – Josefa Baxu, Jana Wintra a Danielu Zemanovou – jmenoval v pondělí prezident Petr Pavel. Všechny tři schválil minulý týden Senát. „Nebude skrývat, že cítím uspokojení,“ řekl prezident. Jmenováním tří kvalitních soudců vyhráli všichni, zdůraznil Petr Pavel.

Pavel jmenoval ústavní soudce Baxu, Wintra a Zemanovou. Musí hledat dalšího

V éteru ruské Rostovské, Belgorodské a Voroněžské oblasti zazněl falešný projev ruského prezidenta Vladimira Putina vybízející obyvatele k evakuaci do hloubi Ruska kvůli „vpádu ukrajinských ozbrojených sil“. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vše označil za dílo hackerů, kteří do vysílání pustili falešnou „Putinovu řeč“, než se podařilo vysílání opět dostat pod kontrolu.

Mobilizujeme, vpadly k nám ukrajinské síly, vyděsil Rusy falešný Putinův projev

Nevinné odpálení míčku, který následně trefil malou sběračku, má pro Japonku Miju Katoóvou další nepříjemnou dohru. Po diskvalifikaci v osmifinále čtyřhry na Roland Garros přichází automaticky také o body do žebříčku a finanční odměnu. „Šílené rozhodnutí,“ komentovala nedělní incident francouzská tenistka Alizé Cornetová. Jednání Marie Bouzkové a Španělky Sary Sorribesové, které po penalizaci soupeřek postoupily do čtvrtfinále, odsuzují i další.

Snad budete špatně usínat, kritizují Bouzkovou. Japonka bez bodů i peněz

Reálné mzdy kvůli vysoké inflaci klesaly i v prvním letošním čtvrtletí. Proti stejnému období loňského roku se výdělky po zohlednění růstu cen reálně snížily o 6,7 procenta, uvedl statistický úřad. Medián mezd činil 34 741 Kč.

Inflace znovu vymazala růst mezd, reálné klesly o 6,7 procenta


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video