Princ Charles se o existenci českého konopného sirupu ani nedozvěděl. Postaralo se o to soukolí britských diplomatů a úředníků.

Princ Charles se o existenci českého konopného sirupu ani nedozvěděl. Postaralo se o to soukolí britských diplomatů a úředníků. | foto: Radek Miča, MAFRA

Ukliďte to konopí. Princ Charles se v Česku nesměl fotit se sirupem

  • 95
Je to trochu paradox. Na jedné straně je legálně prodávaný sirup z konopných listů a květů, na druhé britský princ Charles, známý to stoupenec alternativní medicíny. Pasovalo by to k sobě, ale britské velvyslanectví to vidí jinak. V moravské moštárně princ konopný sirup okoštovat nesměl.

Královská výsost se nemohla nechat zvěčnit, jak při návštěvě vesnice Hostětín popíjí sirup. Prezentaci prince a výrobku z technického konopí si nepřáli britští diplomaté.

"Konopný sirup externě prodáváme. Volal jsem moštárně, jestli by šlo udělat fotku, jak princ konzumuje sirup, ale britské velvyslanectví jim tu prezentaci zakázalo. Přitom jsme v české zemi, jsou tu české zákony a ten výrobek je schválený," zlobí se prodejce Jiří Stabla.

Půllitrový sirup z výtažku listů a květů konopí setého a ze třtinového cukru je hostěnínskou moštárnou nabízen jako bioprodukt. Na webu firmy ho uvozuje věta "Konopí za nic nemůže".

Hostětínský sirup

Etiketa konopného sirupu na webu moštárny Tradice Bílých Karpat

Jednatel moštárny Radim Machů řekl, že absence sirupu při návštěvě prince Charlese byla výsledkem "gentlemanské dohody" mezi moštárnou, britskou ambasádou a princovým sekretariátem.

"Při přípravě jsme se domluvili, že ten konopný přípravek v moštárně nebude vystavený. Program návštěvy byl domlouvaný velmi férově," řekl iDNES.cz Machů.

Ambasáda jako důvod uvedla, že se obávala dezinterpretace fotografie. "Jsme si vědomi toho, že to je výborný výrobek, ale nechtěli jsme, aby byl princ zachycen s tímto sirupem, aby se to nějak špatně neinterpretovalo," sdělila iDNES.cz mluvčí velvyslanectví Karolína Rezková.

Charles pod dohledem

Britskému princi zřejmě nikdo nezabrání, aby za alternativní léčiva lobboval u ministra zdravotnictví nebo aby vyzýval ke sjednocení konvenční a alternativní medicíny (jako v roce 2006 na setkání Světové zdravotnické organizace). Ale aby se dědic trůnu britského impéria fotil v cizině s konopným sirupem?

Jak říkal britský poručík Ernest Goodbody v knize Jak jsem vyhrál válku: Takhle se kriket nehraje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Britská královská rodina

Video