Účetní řídila kšeft s falešnými fakturami, gang obral stát na DPH o 138 milionů

  • 41
Policisté a celníci zadrželi osmadvacet lidí, kteří jsou podezřelí z krácení daně z přidané hodnoty o více než 138 milionů korun. Stíhání čelí 28 lidí. Hlavní organizátorkou trestné činnosti byla podle policie účetní, která nabízela řadě firem snížení daňové povinnosti prostřednictvím falešných faktur. Policie zasahovalo po celém Česku, ukázala také zabavená luxusní auta.

O případu informoval ve čtvrtek mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Organizovaná skupina lidí podle kriminalistů krátila daň od ledna 2016 až do současnosti. Účetní využívala k obstarání fiktivních faktur řadu společností, které nevyvíjely žádnou činnost. Celníci její počínání prověřovali od loňského ledna.

V rámci akce s krycím názvem Vlaštovka nyní 150 celníků a 130 policistů provedlo na 16 místech v celém Česku domovní a jiné prohlídky. Obviněným zajistili nemovitosti, auta, peníze, šperky a hodinky v celkové výši 112 milionů korun.

Ze zpronevěry školních peněz policisté obvinili účetní, hrozí jí až 10 let

Žena, kterou policie označuje za hlavní organizátorku krácení DPH, skončila ve vazbě. Hrozí jí až deset let vězení. Kauzu, na níž spolupracovala i Finanční správa a Finanční analytický útvar, dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video