Účastníci: Konkurs? Formalita

Konkurs na generálního ředitele veřejnoprávní České televize před Radou ČT byl podle jeho účastníků formální. "Vypracovala jsem dvacetistránkový projekt," řekla režisérka a scenáristka Svatava Kabošová, která byla jednou z třiatřiceti přihlášených do konkursu. "Nemyslím si, že byl nějak famózní, ale chtěla bych, aby si ho alespoň někdo přečetl. Na to podle mne nemohla mít rada čas," dodala Kabošová, která se nedostala ani do druhého kola.

Její slova potvrzuje i Jiří Mejstřík, bývalý vedoucí TV Premiéra, který byl jedním z šesti vybraných do užšího druhého kola. "Půl hodiny před pohovorem s radou mi jeden ze známých poslal zprávu, že už je rozhodnuto.

Novým ředitelem má být Jiří Hodač. Zdeněk Drahoš pak má být jeho programovým ředitelem," řekl Mejstřík a dodal, že to nebral vážně. Když pak přišel před radu, změnil názor. "Došlo mi, že to je pravda," dodal. Otázky, které dostal, mu totiž přišly naprosto formální.

"Byly to otázky obecného charakteru: s kým bych spolupracoval, co si myslím o zpravodajství, a třetí, ta mě nejvíce pobavila, jak si myslím, že by měla být složena rada," popsal průběh pohovoru Mejstřík. Na konci rozhovoru už mu nikdo ani neřekl, kdy se dozví výsledek.

"Vypakovali mě, neřekli mi vůbec nic a to mě jenom utvrdilo v přesvědčení, že už bylo předem rozhodnuto," dodává.

Formalitu konkursu potvrzuje i další neúspěšný účastník druhého kola - exředitel studia České televize Ostrava Otokar Kosek. "Jejich přístup byl korektní, nemyslím si ale, že by ty otázky byly nějak erudované. Spíš se ptali obecně," uvedl Kosek, "měl jsem dojem, že šlo o věru formální setkání."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video