Pluk z Napoleonovy armády se chystá vyrazit na Slavkov. | foto: Radek Miča, MF DNES

U Slavkova se opět střetnou vojska tří císařů

  • 29
Střelba z děl se o víkendu rozezní u Slavkova. Připravují se i rojnice pěchoty a jezdectvo. To vše mohou návštěvníci vidět během vzpomínkové akce pořádané k 200. výročí bitvy u Slavkova. O víkendu se na bojiště u obce Tvarožná chystá až třicet tisíc diváků.

Vlastní rekonstrukce začne v sobotu ve 13 hodin. Stejně jako při bitvě v roce 1805 to bude útokem Kienmayerova předvoje na Telnici. Ve francouzských, ruských a rakouských jednotkách se představí rekordní počet čtyř tisíc účastníků z celého světa včetně stovky jezdců.

V roli Napoleona se objeví Američan Mark Schneider. Organizátoři ho vybrali při podobné akci ve Waterloo v červnu letošního roku. "Přátelé mysleli, že se mu podobám a že bych se na to hodil,“ vysvětluje Američan, jak se k roli Napoleona dostal. V převlečení za Bonaparta vystupuje na různých přehlídkách už osm let.

Diváci bitvu uvidí ze tří tribun a organizátoři předpokládají, že se na ní přijde podívat až třicet tisíc diváků. V současné době už mají prodáno přes dvacet tisíc vstupenek. Za ty lidé zaplatí dvě stě osmdesát korun. Celkové náklady na víkendovou vzpomínkovou akci dvou set let od bitvy tří císařů jsou patnáct milionů korun.

Na programu ale není jen sobotní rekonstrukce bitvy. Historické vojenské jednotky v různých bojových akcích i při slavnostních průvodech mohou návštěvníci vidět po celý víkend.

Organizátoři pro jejich ukázky zajistili tisíc pět set kilogramů střelného prachu do pušek a děl, dvě stě kilo trhavin pro pyrotechnické efekty a účastníci z domácích i zahraničních vojenských klubu dostanou šestnáct tisíc porcí jídla. Mimo vojáků armád tří císařů tu lidé uvidí i jednotky v anglických, bavorských, pruských, saských a italských uniformách.

Mimo vojenské akce je připraven i další program. Zájemci si budou moci prohlédnout slavkovský zámek, včetně nově zpřístupněného podzemí, ve městě se bude konat jarmark, v kině diváci uvidí filmy Pole nad Slavkovem nebo Waterloo.

Večer po bitvě je připravena multimediální show Symfonie Austerlitz 1805 pro středoevropský soubor bicích nástrojů DAMA DAMA, baterii kanónů, seskupení střelců a ohně autorů Dana Dlouhého a Ivana Martínka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video