Bezpečnostní kontroly na Pražském hradě | foto: Topič Petr, MAFRA

Na Hradě končí bezpečnostní ředitelka. Místo je volné pro Pavlův tým

  • 6
Na Hradě se uvolňuje další místo. Po pondělním jednání kancléře Vratislava Mynáře s jeho nástupkyní Janou Vohralíkovou je možné, že vybraní zaměstnanci by mohli do Kanceláře prezidenta republiky nastoupit ještě před inaugurací nového prezidenta, oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v tiskové zprávě.

„Konkrétně projednali mimo jiné možný nástup nového zaměstnance do funkce bezpečnostního ředitele KPR.“ sdělil mluvčí Ovčáček.

Současná bezpečnostní ředitelka KPR Lenka Nováková oznámila své rozhodnutí odejít z funkce a je připravena předat agendu svému nástupci.

Nováková do funkce nastoupila loni v říjnu, kdy oddělení vzniklo namísto bezpečnostního odboru. Do působnosti sekce spadá zajišťování informací o bezpečnostní politice státu, plnění úkolů při ochraně utajovaných informací a při krizovém řízení.

Vohralíková žádá Mynáře o informace o fungování Hradu, připraví je do týdne

Tým budoucí hlavy státu se tak může kompletně seznámit s bezpečnostním režimem v sídlech prezidenta a může se začít aktivně podílet na jeho nastavení a realizaci, doplnil Ovčáček.

Nově zvolený prezident Petr Pavel dříve řekl, že má informace o působení soukromé bezpečnostní agentury na Hradě, která pracuje mimo běžný bezpečnostní režim, má přístup do chráněných prostor a netransparentní financování. Kancelář však odmítla že by taková agentura na Hradě působila.

Pavel se s Vohralíkovou sejde v pondělí odpoledne, aby s ní závěry z jednání s hradním kancléřem probral.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video