Zeman by ve finále prezidentské volby rád viděl Středulu a Dlouhého

  • 528
Současný prezident Miloš Zeman by v další volbě hlavy státu rád viděl v duelu odborového předáka Josefa Středulu a šéfa Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého, řekl to ve čtvrtečním rozhovoru na TV Barrandov. Svým voličům však prezident nebude ohledně volby dávat žádná doporučení. „Jsou inteligentní, takto bych je urazil,“ vysvětlil.

„Moji voliči mají vlastní rozum a vlastní hlavu. Nicméně, kdybych měl uvažovat v tom klasickém pravolevém schématu, tak dobrým kandidátem levice je Josef Středula... a Vladimír Dlouhý je dobrým kandidátem pravice. A když se tihleti dva ve druhém kole prezidentských voleb střetnou, tak to bude zajímavé a inteligentní utkání,“ sdělil Zeman.

Druhý mandát současného prezidenta republiky skončí v roce 2023, podle ústavy už nemůže kandidovat znovu. V poslední přímé volbě Zeman ve druhém kole porazil bývalého předsedu Akademie věd a současného senátora Jiřího Drahoše.

„Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže řeky, i když Jiří Drahoš si to možná myslí,“ odvětil Zeman na dotaz moderátora Jaromíra Soukupa, zda by se Drahoš mohl v příští volbě stát znovu společným kandidátem opozice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video