Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za pronásledování Kubka dostal Tušl vyšší trest. Čermákovi vězení zůstává

  6:08aktualizováno  11:53
Dezinformátor Patrik Tušl dostal o čtyři měsíce delší trest za pronásledování šéfa Lékařské komory Milana Kubka. U Tomáše Čermáka Obvodní soud pro Prahu 8 upustil od potrestání, předchozí trest 5,5 roku je podle něj dostatečný. Rozsudky zatím nejsou pravomocné. U soudní síně se sešly desítky příznivců všech tří mužů, justiční stráž je kvůli křiku během jednání musela vykázat.

Soud uložil za nebezpečné pronásledování a výtržnictví Tušlovi souhrnný trest ve výši 19 měsíců. Další z obžalovaných, Zdeněk Masár, dostal za výtržnictví souhrnný trest ve výši 13 měsíců se zkušební dobou na 30 měsíců.

U Čermáka soudkyně Jana Humeni upustila od uložení trestu vzhledem k pravomocnému rozhodnutí Vrchního soudu z minulé středy, který mu uložil 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu.

Rozsudky zatím nejsou pravomocné. Jeden z příznivců po jejich vyhlášení začal na soudkyni křičet. „Nejsme v právním státě, jak to, že nepadne rozsudek jménem republiky? Nejsme legálním státem!“ vykřikoval i posléze na chodbě.

Příznivci, z nichž velká část se nedostala dovnitř kvůli omezené kapacitě míst pro veřejnost, začali na chodbě při jednání dělat rámus. Skandovali například „soud je firma“ a „ztotožnit soudkyni“. Příslušníci soudní stráže je proto vyzvali, aby opustili prostor, a upozornili je, že jménem zákona proti nim mohou použít donucovací prostředky.

„Žádný váš korporátní zákon na nás neplatí! Máme holé ruce!“ vřískal aktivista Pavel Zítko na chodbě. Ten před jednáním předával plnou moc, aby se stal důvěrníkem Tomáše Čermáka, což se mu i podařilo. Stále ho ale jako advokát zastupoval Norbert Naxera.

Zítko však v soudní síni dlouho nezůstal. Soudkyně Jana Humeni totiž na začátku jednání zakázala pořizovat obrazový záznam, což Zítko nelibě nesl. „Nemáte právo zakazovat natáčení,“ hádal se se soudkyní. Ta ho nakonec ze soudní síně vyhodila.

Justiční stráž nakonec z chodby rozehnala všechny příznivce, a ti museli budovu soudu opustit. Po zhruba desetiminutové pauze jednání pokračovalo.

Příznivci Tušla a Čermáka se u soudu váleli po zemi a křičeli. Peterková omdlela

Nechápu kvalifikaci činu, bránil se Tušl

Obhájkyně navrhla vyslechnout další svědky a projednat další důkazy. Soudkyně to ale zavrhla pro nadbytečnost a zahájila závěrečné řeči. Ve své státní zástupkyně uvedla, že si je Tušl vědom, že komentáře, urážky a zveřejnění bydliště i práce může potenciálně způsobit útok na poškozené.

Pozastavila se i nad obhajobou Tušla, který se celou dobu jednání bránil tím, že nechápe kvalifikaci činu, protože Kubka a Flegra se žádnou zbraní nepronásledoval. „Pokud se obžalovaný hájí, že neměl žádnou zbraň, nic takového mu není kladeno za vinu,“ uvedla žalobkyně.

Při závěrečné řeči státní zástupkyně se Tušl začal otáčet na spoluobviněné a divil se. „Co lže? To tam vůbec není napsaný!“ vykřikoval, dokud ho soudkyně nenapomenula.

Státní zástupkyně navrhla Tušlovi souhrnný trest 21 měsíců vězení a Masárovi souhrnný trest 15 měsíců se zkušební dobou na 3 roky. U Čermáka další trest nežádala vzhledem k pravomocnému rozhodnutí Vrchního soudu z minulé středy, který mu uložil 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu.

Čermák dostal 5,5 roku za podporu terorismu. Prasata a fašisté, křičeli na soudce

Oba obhájci navrhovali zproštění obžaloby. „Pan Tušl není nebezpečný, vše se odehrálo maximálně verbálně nikdy nikoho nenapadl. Osoby, které se tu dostavují na chodby soudu a ztěžují nám tu práci, postihované nejsou, zatímco pan Tušl ano,“ uvedla obhájkyně Tušla.

Čermák ani Masár nic říci na závěr projednávání nechtěli. Podle Tušla zástupkyně očividně lže. Podle něj jde o exemplární proces, který má vystrašit společnost.

Na jednání dorazily stovky příznivců

Už dvacet minut před začátkem jednání se začaly na chodbě scházet desítky jejich příznivců. Soud proto opět zavedl systém vstupenek, bez nich se do jednací síně veřejnost nedostala. „Dvacet jedna míst a vstupenky jsou už rozdaný?“ rozčilovala se jedna žena.

Jakmile byl justiční stráží vyveden ze síně, začal spolu s dalšími příznivci na chodbě skandovat „hanba“.

Také při červnovém jednání k soudu dorazily desítky podporovatelů obžalovaných mužů. Na chodbě pořvávali a váleli se po zemi. Aktivistka Jana Peterková, která k jednání dorazila, omdlela a musela ji ošetřit záchranná služba. Soudní síň hlídalo zhruba šest členů justiční stráže, uvnitř čekali na zúčastněné těžkooděnci.

Tušl se podle obžaloby mezi listopadem 2021 a lednem 2022 snažil s Kubkem vynutit kontakt. Čekal na něj před domem, kde bydlel, zvonil na něj a domáhal se jeho přítomnosti, aby mu mohl pokládat otázky ohledně očkování proti covidu-19. Na Kubka čekal také před jeho pracovištěm, volal mu do ordinace.

Jeho jednání podle státní zástupkyně prostřednictvím Facebooku sledovaly stovky lidí. Tušl je podle spisu vyzýval, aby Kubka také kontaktovali. Cílem bylo podle obžaloby vybírat od lidí peníze. Někdy se jednání účastnil i Čermák, v tomto bodě obžaloby však viněn není.

Flegr už v případu před soudem v březnu vypovídal, že na něj muži spolu s dalšími lidmi před jeho domem vyčkávali zhruba třikrát a křičeli na něj urážky.

Tušl s Čermákem na konci loňského roku dostali pravomocné tresty za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Tušlovi odvolací soud uložil desetiměsíční vězení, Čermákovi desetiměsíční podmíněný trest. Muži se dopustili trestných činů hanobení národa a podněcování k nenávisti. Tušl byl také v lednu pravomocně odsouzen na 15 měsíců za vyhrožování zabitím strážníkovi a vydírání ženy, která na sociálních sítích archivovala a rozkrývala jeho dezinformace.

7. června 2023

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...