Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čermák dostal 5,5 roku za podporu terorismu. Prasata a fašisté, křičeli na soudce

  10:28aktualizováno  15:16
Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil Tomášovi Čermákovi trest vězení ve výši 5,5 roku za podporu a propagaci terorismu. Loni měl na sociálních sítích nabádat své sledující, aby za použití všech prostředků, včetně násilí, zabránili přijetí novely pandemického zákona. Rozsudek je pravomocný.

„Odvolání obžalovaného se zamítá. Pro soud je závazná definice, která je obsažena v zákoníku. Máme za to, že právní kvalifikace je naprosto správná,“ zdůvodnil zamítnutí odvolání předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Připomněl, že dostal trest v nižší sazbě, proto není nepřiměřený. Příznivci ihned začali na soudce křičet, že jsou prasata a fašisté. Někteří z nich i na senát pískali. Nadávali dále na chodbě, ale téměř ihned odešli z budovy.

Čermákovi hrozilo až patnáct let vězení, odvolací senát mu potvrdil trest ve výši 5,5 roku ve věznici s ostrahou. Také mu propadne telefon, kterým video natočil. Dostal také zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu 30 měsíců.

„Obžalovaný vybízel k organizovanému násilí vůči orgánům veřejné moci, konkrétně šlo o Senát, aby nebyla přijata novela pandemického zákona. Pan Čermák je první osoba, která byla odsouzena za podněcování k teroristickému útoku,“ uvedl po jednání státní zástupce Martin Bílý.

K soudu dorazila necelá stovka podporovatelů Čermáka, včetně aktivisty Pavla Zítka. Před jednáním žádné problémy nedělali, jen se mezi sebou poklidně bavili. Vzhledem k tomu, že jednání probíhalo v soudní místnosti se 150 místy, bez problému se všichni příchozí dovnitř vešli.

Podle Lněničky se Čermák ke skutku přiznal, ale nesouhlasí s kvalifikací trestného činu.

Loni v únoru Čermák živě vysílal na Facebooku video, ve kterém se vymezoval proti opatřením proti pandemii covidu-19 a zejména proti novele pandemického zákona.

„Musíme se nastartovat a nakopnout k radikálnímu odboji. Zbavíme se těch vyžranců jednou provždy. Nastolíme si tady vlastní pořádek, vlastní zákony pro všechny,“ říkal Čermák ve videu, které zhlédlo přes čtyři tisíce lidí.

Podle Bílého diváky podněcoval, aby aktivně i za použití násilí a dalšího protiprávního jednání, třeba blokací veřejných komunikací, zabránili přijetí novely pandemického zákona.

Vyzýval kvůli pandemickému zákonu k útokům na politiky, dostal 5,5 roku

Obhájce Čermáka Norbert Naxera obhajobu u odvolacího soudu založil na tom, že jeho klient nenabádal k terorismu, jelikož ten zahrnuje ohrožení civilního obyvatelstva. „Kdyby čište hypoteticky někteří občané vyslyšeli jeho výzvy a vtrhli do senátu, tak by to nebyl terorismus,“ uvedl Naxera u soudu.

Zatímco Naxeru nechali přítomní mluvit, na soudce i státního zástupce Martina Bílého začali pokřikovat, ať mluví nahlas či použijí mikrofony, protože neslyší. „Když budete zticha, tak uslyšíte,“ okřikl podporovatele soudce.

Bílý si za kvalifikací podpory a propagace terorismu stál. „Obžalovaný vyzýval diváky, aby vypálili Senát. Kdyby k tomu došlo, hodnotili bychom to jako teroristický útok. Proto Krajský soud uznal, že to byla podpora terorismu,“ uvedl ve své řeči státní zástupce.

Připomněl, že trest byl uložen ve spodní hranici trestní sazby. „Není ochoten dodržovat právní normy, respektuje jen to, co mu vyhovuje,“ uvedl Bílý.

Čermák souhlasil se svým obhájcem a zopakoval, že je podle něj kvalifikace špatná. Výrazy, které použil na videích, byly prý v nadsázce. „Občas máme každý jiný názor, takové výrazy, když je někdo naštvanej nebo tak, tak je používá. Podle mě je to nepřiměřený trest, bylo by dobré ho zmírnit,“ řekl soudu.

Čermák se v březnu omlouval

„Vyzýval své příznivce, aby se podíleli na převzetí politické moci v ČR, a vymanili se tak z mezinárodních struktur a organizací EU a NATO, přičemž uváděl, že hlavním cílem násilných aktivit jsou členové parlamentu a vlády,“ popsal v březnu státní zástupce Bílý.

Sám Čermák se u březnového soudu omluvil a prohlásil, že je rád, že se výzvy nikdo nechytil. Podle něj agresivní výrazy nemyslel vážně, ale jako nadsázku.

„Chtěli jsme lidem ukázat věci, které jsou ohledně covidu špatně. Používali jsme expresivní výrazy, abychom měli popularitu. Tím jsme na sebe upoutali větší pozornost. Když věci říkáte slušně, lidi to moc nezajímá. Naopak když je to agresivní, je o to mnohem větší zájem,“ vysvětlil u březnového soudu Čermák.

Příznivci Tušla a Čermáka se u soudu váleli po zemi a křičeli. Peterková omdlela

Čermák již trestaný je. Loni za hanobení národa a podněcování k nenávisti dostal od pražského Krajského soudu desetiměsíční podmínku. Spolu s Patrikem Tušlem vyzýval k odporu proti přijímání uprchlíků z Ukrajiny.

Čermákovi také pokračuje další soudní řízení. Spolu s Tušlem a dalším mužem Zdeňkem Masárem měli obtěžovat prezidenta České lékařské komory Milana Kubka a evolučního biologa Jaroslava Flegra. Za výtržnictví Čermákovi s Masárem hrozí podmínky, Tušlovi za nebezpečné vyhrožování osm měsíců vězení.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...