Diskuze

Do Česka za prací třeba s tuberkulózou. Zákony prohlídky nenařizují

Lidí nakažených tuberkulózou v České republice ubývá. Lékaři však stále upozorňují na to, že nemoc s sebou nese další rizika. Nebezpečí představují i lidé, kteří do Česka přicházejí za prací z Ukrajiny nebo Rumunska. Jejich zdravotní kontroly jsou nedostatečné, česká legislativa je totiž zaměstnavatelům nenařizuje.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Podle sloupku prý: "Nemoc před 137 lety objevil německý lékař Robert Koch". Skutečně tuberu objevil až on anebo spíš objevil jen jejího původce, vážená redakce?

0 0
možnosti
Foto

...prostě podmínka pro zahraničního dělníka při vstupu do ćr je platné LEKARSKE vyšetření, pokud není poslat zpět..... , při kontrole , při onemocnění těmito nemocemi náklady na léčbu škody (rozšíření nemoci...) na příslušnou agenturu..... věřím, že by bylo vyřešeno...,ale kdo by to řešil, že ..počkáme..., pořád říkám ať postaví továrny v zemích, odkud ty lidi pochází a byl by klid.... stejně nám to nic nepřináší.... , tak at si to ty majitelé těch firem co tu zaměstnávají ty cizince odvezou.... když se kouknu jak se tu snížila cena práce díky těm všem Bulharům, Rumunum a Ukajincům....

0 0
možnosti
MM

To je podmínka podle § 59 zákona o specifických zdravotních službách pro všechny! pracovníky. Jenže zde je zaměstnavatelem ta agentura a ne ta firma pro kterou ten pracovník pracuje. Jde spíše o to kontrolovat, zda tuhle podmínku ty agentury taky plní.

1 0
možnosti
Foto

A nemigrují k nám ti nakažení TBC právě proto, aby se tu nakonec léčili?

1 0
možnosti
PH

P66e81t29r 11H93a41j90n15e60r

24. 3. 2019 15:55

Myslím si, že význam vstupní zdravotní prohlídky je silně přeceňován.

Popíši svoji vstupní prohlídku do jedné firmy: "...kam jdeš? Do tiskárny? Tam nic nepotřebuješ." Pokud bych do ordinace dorazil na invalidním vozíku s bílou hůlkou v ruce, ten rádoby doktůrek by si toho nejspíš nevšiml.

Mé ostatní prohlídky v posledních letech se od zmiňované až tak moc nelišily. Jediné poctivější prohlídky se mi dostalo před nástupem k provozní profesi na dráze.

Odhadl bych, že 90% vstupních zdravotních prohlídek stejně TBC neodhalí.

1 1
možnosti
GK

Bylo by jistě možné vyhláškou přesně stanovit požadovaná vyšetření. Např. protilátky na TBC + rentgen plic, test na žloutenku, HIV atd. Vše by samozřejmě musely hradit agentury. Ty své pracovníky odírají, co jen mohou, nechť tedy platí. Vedlo by to i k jejich větší zodpovědnosti.

0 0
možnosti
MK

M58i50l45o71š 90K70o13t54e11k

24. 3. 2019 15:52

Vždyť máme svobodu, tak co chcete? Klidně vás může kdokoliv svobodně nakazit, pobodat, podříznout. Zvykejte si.

0 2
možnosti
MK

Jako mnozí pode mnou se i já divím že zaměstnavatelé nevyžadují vstupní zdravotní prohlídku, patrně proto aby mohli zaměstnance v případě problémů odškodnit.

0 0
možnosti
OB

§ 32

V případech stanovených zvláštním právním předpisem je zaměstnavatel povinen zajistit, aby se fyzická osoba před vznikem pracovního poměru podrobila vstupní lékařské prohlídce.

0 0
možnosti
OB

Vstupní lékařské prohlídky před nástupem do zaměstnání už nejsou povinné?

2 0
možnosti
ZV

Když jsem chtěl v roce 1990 pracovat v Rakousku, tak jsem se musel ve Vídni podrobit vstupní lékařské prohlídce.

2 0
možnosti
PM

P24a52v55e73l 14M83a95l74ý

24. 3. 2019 14:59

není co řešit .. pracovní povolení či povolení k dlouhodobému pobytu se naváže na lékařskou prohlídku (součástí je i vyšetření na tuberu) a zaplatí ji žadatel. Státní kasu to nic nestojí (jen úředník musí doklad o prohlídce zkontrolovat .. pokud to nebude elektronicky provázáno).

Stačí se kouknout jak to dělají jinde. Např. Do UAE, kde se tím chrání bez rozdílu odkud a na jakou pozici k nim pracovník přichází.

3 0
možnosti