Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Dopravní policie chce dávat řidičům nižší pokuty, snáze je tak vymůže

  • 208
Sněmovna projednává návrh, který by měl zrušit spodní hranice pokut. Policisté by tak mohli dávat i i pokuty v řádu stokorun nebo řešit přestupky domluvou. Šéf dopravní policie Leoš Tržil tvrdí, že díky tomu bude větší šance pokuty od řidičů vymoci.

Tržil zároveň podle deníku Blesk uvedl, že se zvýší možnost platit pokuty kartou. Hlídky mají ve druhé polovině roku dostat 280 nových platebních terminálů.

Šéf dopravní policie se na semináři o problémech v dopravě vyslovil i pro zavedení řidičských průkazů na zkoušku.  Experti navrhují pustit mladé řidiče do "ostrého" provozu teprve po jednom až dvou letech praxe. Zároveň žádají zkvalitnění výuky v autoškolách (více zde).

Podle Tržila ale za všechny nehody nemohou zdaleka jen řidiči. "Zkoumali jsme více než šest set smrtelných nehod a u zhruba 40 procent hrála roli závada na komunikaci," citoval deník Blesk Leoše Tržila.

Policejní šéf upozornil, že na vině nejsou zdaleka jen díry na silnicích, ale například i o to, že čtyřicet procent silnic má vyhlazený povrch. Na něm řidiči zabrzdí na výrazně větší vzdálenosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video