Třinec vyhlásil sněhovou kalamitu

  • 11
Přívaly sněhu zasypávají některé oblasti Moravskoslezského kraje. Třinecká radnice musela vyhlásit kalamitní stav. Sníh tam nestačí uklízet, vozovky se zúžily na jediný pruh. Situace na většině českých silnic se naopak zklidnila. Silničáři přesto nabádají ke zvýšené opatrnosti.

"Problémy se sněhem tu máme už dva dny. Od začátku týdne ho napadalo půl metru a není ho kam odhrnovat," řekla Miriam Hronovská z třineckého Městského úřadu.

Některé ulice Třince už lemují tak mohutné sněhové bariéry, že se vozovky zúžily jen na jeden jízdní pruh. Parkoviště ve městě jsou úplně zapadaná. "Správce místních komunikací sníh nestačí odvážet," přiznala Hronovská.

Problémy s odklízením sněhu mají i v Ostravě. Přes noc ho přibylo deset centimetrů, zdejší silničáři mají už několik dní pohotovost.

"Čistíme ulice čtyřikrát za den a dvakrát za noc. Na mnoha místech nám to komplikují špatně zaparkovaná auta - lidi se nenamáhají si místo na stání odházet a parkují klidně ve vozovce, takže pak blokují naše pluhy," říká Petr Smoleň z Technických služeb Moravské Ostravy a Přívozu.

Na odklízení sněhu už město najímá brigádníky. "Každý den jich potřebujeme víc, v úterý jsme jich měli šestapadesát, ve čtvrtek už sedmdesát," říká Smoleň.

V centru sníh odklízí také třicítka nezaměstnaných, které obec najala na veřejně prospěšné práce. "Je to úplně jiná zima, než loni - o dost náročnější," říká Petr Smoleň.

V Česku sněží a prší
Nad územím Česka je zataženo, teploty se pohybují od minus čtyř do plus pěti stupňů Celsia. Vane většinou mírný vítr do pěti metrů za sekundu. Silnější až nárazový vítr fouká na Šumpersku a v Karlovarském kraji.

Předpověď počasí

Na většině území sněží nebo prší, na cestách leží až 15 centimetrů nového sněhu. Vozovky dálnic jsou mokré, v místech se sněžením je třeba počítat se sníženou viditelností a zbytky rozbředlého sněhu po chemickém posypu a pluhování.

Na vozovkách I. tříd se místy drží sníh nebo sněhová kaše. Provádí se pluhování a chemické ošetření. Ve vyšších polohách je nezbytná zimní výbava včetně řetězů. Leží tam ujetá vrstva sněhu a na ní čerstvý sníh.

Nepříznivé počasí bylo brzy ráno příčinou tragické nehody na Vsetínsku. Ve Valašském Meziříčí sedmačtyřicetiletý řidič nákladního auta. Narazil s vozem do stromu. Jeho spolujezdec je vážně zraněn.

"Pravděpodobnou příčinou bylo nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky," řekl ČTK mluvčí vsetínské policie. Na Vsetínsku v noci hustě sněžilo, připadlo až deset centimetrů sněhu.

Situace ve většině krajů se však zklidnila. Průjezdná je už i jihočeská silnice z Volar do Horní Plané, na níž v noci uvízly tři tahače s návěsy a zablokovaly celou vozovku. "Stále však platí, pokud řidiči kamionů mohou, ať raději zvolí jinou trasu," řekl ČTK dispečer dispečer krajské správy a údržby silnic.

Zavátá a nesjízdná zůstává silnice Výslunní - Rusová na Chomutovsku. Přístupné už jsou nedaleké Vejprty, kde platil do středečního odpoledne kalamitní stav.- více zde

Do města už jezdí i vlaky. "Stále však sněží a fouká silný vítr," uvedla tajemnice vejprtské radnice Jaroslava Kadlecová. Sjízdné jsou taky hlavní tahy k hraničním přechodům.

Silničáři varují, že večer a v noci se vrátí mrazy a vozovky mohou znovu namrzat.

Náledí - ilustrační foto.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video