Diskuze

KOMENTÁŘ: Chybí Česku trest smrti? Mnohem víc vadí groteskně nízké tresty

Před 35 lety proběhla u nás poslední poprava. Nedlouho poté, v květnu 1990, byl už trest smrti zrušen. Střelba na FF UK teď ale nikoli poprvé opět podnítila debatu na toto věčné téma, píše publicista Tomáš Procházka.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OO

O84l37d70a 68O34l84e43š

6. 2. 2024 14:22

Hlavně chybí to, aby si odsouzení svůj pobyt ve vězení hradili. Pro darebáky větší hrozba, než trest smrti. Ale není možné, aby vrahovi daňový poplatník štědře dotoval nedělní řízeček.

1 0
možnosti
JO

J46i94ř55í 52O49p96l91t

4. 2. 2024 5:49

zákon je na straně zločinců, protože upírá napadeným právo na účinnou obranu a vyžaduje po nich obranu přiměřenou. tenhle stav práva a nízké tresty za zločiny, to svědčí o tom, že stát defakto používá zločince k zastrašování slušných lidí, vynucuje, aby se prakticky nebránili, nenaučili se to, a nebránili se pak ani státu. ten stav není normální, a panuje-li nenormální stav, tak někomu vyhovuje, primárně těm, kdo vytvářejí zákony nebou nich pro ty zákony lobují, čili je prakticky uplácejí kvůli svým zájmům. zákaz trestu smrti je vyvozený z listiny práv a deklarace, že to, co se rodí je člověk, a toto, že nelze zpochybnit, ale podle mě, to, co se rodí, je druh opice, a ta buď krade, vraždé, znásilňuje, krade, a zůstane opicí, nebo to nedělá a stane se člověkem. pro mě je člověk něco, co ze sebe to narozené musí udělat, nerodí se takové. dávat lidská práva opicím pro mě nedává smysl. zákony v bibli, koránu, hinduismu mají stejný význam, v nich "nezabiješ" se týká věřících, který dodržují boží zákony a tím se pozvedli nad zvířata, a netýká se těch zvířat. kdyby tomu tak nebylo, tak by těžko mojžíš zůstal vůdcem židů po té, co zabil 3000 uctívačů zlatého telete, nebo david králem po zabití goliáše. současné zákony vycházející z omylu, že se rodí člověk , vedou jen k zaplevelení planety zločinci.

1 2
možnosti
Foto

Účinná a přiměřená obrana jsou synonyma.

Nesnažte se ze zákona dělat podporu zločinců. Pokud je proti vám veden útok, kdy jste ohrožen na životě, můžete použít smrtící zbraň.

Tato obrana je účinná a zároveň přiměřená.

0 0
možnosti
Foto

Například za znásilnění.

1 0
možnosti
MN

Trest smrti neměl být zrušen, morálka ve společnosti ještě není taková, aby nebyl potřeba. Možná, že by nesnížil počet násilných trestných činů, ale aspoň bychom ty grázly nemuseli 20 let živit z naší kapsy.

7 1
možnosti
Foto

Byl bych opatrný, asi by to chtělo trochu hlubší analýzu. Pokud vím tak máme nejvyšší počet vězňů na obyvatele z celé EU. Nebo jsme možná druzí, ale určitě na bedně. Takže volat po zpřísnění trestů je minimálně s otazníkem.

1 2
možnosti

Nesoulasím U vlastizrady, vraždy, zvláště více osob a trýznivým způsobem, terorismu, znásilnění s následkem smrti, zběhnutí z bojů za válečného stavu čili dezerci, jen tak namátkou, by trest smrti měl být zaveden! A či RE mi je zcela ukradená

8 6
možnosti
MP

Za tezke ublizeni na zdravi nejde sedet ani polovina pachatelu. Proste se ceka, az nekoho doopravdy zabijou. Kdyby tito nebezpecni jedinci byli za mrizemi, nemusime debatovat o trestu smrti. A nechapu jednu vec. Proc si vezni sami neperou a neuklizi, a ti odsouzeni za majetkove a nedbalostni nevari. Neni treba platit soukromym dodavatelum a zaroven by se zamestnali i ti vezni, pro ktere neni prace vne veznice vhodna nebo dostupna.

16 0
možnosti
JS

Nemyslím, že problémy české kriminality či "spravedlnosti" by jakkoliv ovlivňovala problematika trestu smrti,trestní řád potřebuje reformu jak příslovečný vepř drbání (ostatně, která oblast reformu nepotřebuje...), ale nejprve by bylo lepší řešit nejen společensky přijatelné výše trestů, zejména pak jejich průběh, probaci a mediaci. Až budeme mít opravdu efektivní systém pro řešení zejména opakované kriminality (recidiva) či práce s mladistvými (a mladšími) pachateli, můžeme řešit filozofické otázky jako je trest smrti.

2 2
možnosti
MD

Cekal sem komentar prevazne o grotesknich trestech. A ne agitaci proti trestu smrti.

8 0
možnosti
JJ

Hlavně chybí tresty pro mladistvé.

Pokud je natolik schopny někoho zabit je natolik schopny si odsedět 20 let samozřejmě i více.

32 2
možnosti
JS

Zde jsou spíše problém nedostatky samotného sytému, který dává dohromady výchovné, vzdělávací a sociální problémy spolu s trestnou činností, ve výchovných institucích pak končí záškolák vedle někoho, kdo třeba znásilnil (zkušenost ze SVP) a z instituce je tak místo nápravy spíše "školící středisko" budoucích recidivistů...

12 0
možnosti
Foto

Trest smrti neřeší problém trestné činnosti.

V minulosti byl mnohokrát zneužit komunistickým režimem.

Volání po trestu smrti s sebou nese zvýšenou agresi ve státě, kde se prosazuje.

Ve státech, kde je trest smrti zaveden, se stává více vražd než ve státech bez trestu smrti.

Doufám, že jsme už období barbarských trestů překonali.

7 18
možnosti