Expremiér Mirek Topolánek

Expremiér Mirek Topolánek | foto: ČTK

Topolánek vzdal kandidaturu na vlivný post. Neměl bych šanci, řekl

  • 49
Bývalý premiér Mirek Topolánek potvrdil, že se nebude ucházet o funkci generálního ředitele Mezinárodní agentury pro energii. Odůvodnil to tím, že se Evropská unie nedohodla na jednom kandidátovi. Stažení kandidatury navrhl Topolánek sám.

"Pokud jde o stažení kandidatury, byl to můj návrh. S premiérem jsme se dohodli na schůzce minulý týden, že nominaci stáhne. Důvod je celkem prostý. V rozhovoru před více jak půl rokem jsem uvedl, že šance je zhruba 30 procent, a pokud se EU nedohodne na jednom kandidátovi, tak nebude mít šanci žádnou. To se stalo, v prosinci se EU nedohodla," řekl bývalý premiér a šéf ODS Topolánek deníku Právo.

Nadále se tak chce živit přednášením na Vysoké škole ekonomické a šéfováním firmě VAE Controls Group, kde má na starosti "celosvětový byznys, marketing a korporátní říznení".

Stažení Topolánkovy kandidatury by měl premiér Petr Nečas oficiálně oznámit na dnešním summit Evropské unie.

Topolánek popřel, že by za stažením jeho kandidatury byly "politické strkanice". Prohlásil, že svým aktuálním rozhodnutím dává prostor evropskému řešení, protože mu, jak řekl, připadá důležitější než jeho případné angažmá. "Nechávám prostor jednomu evropskému kandidátovi, protože bude mít daleko větší šanci," zdůraznil.

Kromě Topolánka se o funkci uchází třeba bývalá nizozemská ministryně hospodářství a předtím i školství a vědy Maria van der Hovenová. Dalším adeptem je současný generální ředitel agentury Japonec Nobuo Tanaka, který minule zvítězil právě i kvůli tomu, že se Unie nedokázala dohodnout na jednom kandidátovi.

Mezinárodní agentura pro energii byla založena v 70. letech, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) včetně České republiky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video