Topolánek považuje výrok Parkanové za předčasný a odvážný

Topolánek považuje výrok Parkanové za předčasný a odvážný | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Topolánek: Prohlášení Parkanové o radaru je předčasné

  • 23
Premiér Topolánek označil za nešťastný nedělní výrok ministryně obrany Vlasty Parkanové. V České televizi prohlásila, že vyjednávání o radaru by se v případě neumístění raket v Polsku mělo vrátit na začátek.

Topolánek své stanovisko sdělil ČTK během návštěvy Izraele. "Prohlášení paní ministryně Parkanové považuji za hodně odvážné. Na návrat k původní koncepci Paroubkovy vlády - umístění radaru a raket na jednom území - k tomu je ještě daleko. Připadá mi to v této chvíli ještě předčasné," uvedl premiér.

Při návštěvě premiéra u amerického prezidenta George Bush řekl, že aby byl systém funkční, musí být jeho součástí i interceptory v Polsku. "Úmyslem je použít radarový systém k odhalení střely mířící směrem k zemím NATO a poté ji sestřelit. K tomu, aby systém fungoval, musí být integrovaný," uvedl Bush podle webových stránek Bílého domu.

Hlavní vyjednavač pro radar a náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar nedávno naznačil, že radar i bez raket v Polsku by posílil bezpečnost České republiky. - čtěte zde více o předchozích výrocích

Ministerstvo zahraničních věcí zastává podobné stanovisko. Mluvčí Zuzana Opletalová dnes zopakovala, že pokud by v Polsku nestála protiraketová základna, nebylo by třeba znovu úplně od začátku vyjednávat o smlouvách, které budou určovat podmínky pro případné vybudování radaru u nás.

Vše o americkém radaru v Česku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video