Zatímco vítězství Topolánka se zdá být teď téměř jisté, s budoucností ODS je to přesně naopak.

Zatímco vítězství Topolánka se zdá být teď téměř jisté, s budoucností ODS je to přesně naopak. | foto: iDNES.cz

Topolánek má budoucnost (téměř) jistou. Budoucnost ODS je temná

  • 12
"Zasloužil bys mokrým řemenem na holou", tak chce počastovat Mirka Topolánka bývalý hejtman Evžen Tošenovský. Podle všeho však Topolánek na sjezdu nejen nedostane výprask, ale ani onu varovnou facku.

Jakkoli se sám ve svém projevu kál, v předsálí zářil, perlil, pózoval pro fotografy. A k dobré náladě měl podle všeho důvod. Přes veškerou – oprávněnou -  kritiku má většinu. 

Topolánkovu převahu nezvrátil ani Václav Klaus, který se vzdal čestného předsednictví. ODS už ho nepotřebuje, jako on nepotřebuje ji. - čtěte Klaus skoncoval s občanskými demokraty, už není čestným předsedou

Ani Pavel Bém ve svém sáhodlouhém, složitém a rozvětveném projevu nedokázal celkovou atmosféru kongresu zvrátit. Naopak. Pokud se někdo chtěl přesvědčit, že pražský primátor není vůdce pro těžkou dobu, mohl to vidět na vlastní oči. 

Zatímco vítězství Topolánka se zdá být teď téměř jisté, s budoucností ODS je to přesně naopak. Ukázalo se, že má desítky skvělých generálů po bitvě: tolik analýz volební porážky jsem slyšeli. Generála pro bitvu však nemá.

Topolánek nabídl pokračování současné beznaděje – jen s větším elánem pro cestu do pekel. A Pavel Bém nenabídl nic. 

Minulost dokážou modří pojmenovat. Do budoucnosti však nevidí, ať už zítra zvolí Topolánka, nebo díky zázračnému obratu v průběhu nočního večírku, Pavla Béma.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video