Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Topolánek Čunka neodvolal kvůli komunistům

  • 43
Premiér Mirek Topolánek opět kritizoval nechuť Jiřího Čunka odejít z vlády kvůli obvinění z korupce. "V normální zemi by už odstoupil," prohlásil Topolánek. Zároveň ale vyjádřil pochybnosti, zda lidovecký šéf opravdu vzal úplatek.

Kauza Jiří Čunek

Zatímco ministr Čunek odmítá už týdny reagovat na otázky kolem obvinění z korupce, Topolánek je neustále pod tvrdou kritikou opozice. Nelíbí se jí, že neodvolal lidoveckého předsedu z vlády.

Premiér dal odpoledne ve Sněmovně najevo, že se mu Čunkovo chování nelíbí, ale počká si na to, zda bude po obvinění z korupce obžalován.

"Pokud tím chcete říci, že ten problém měl být už dávno vyřešen, že v normální společnosti by Jiří Čunek už dávno odstoupil, že jeden z koaličních partnerů na něj netlačí, tak to máte pravdu," reagoval ministerský předseda na interpelaci jedné z poslankyň, která mu vyčetla neschopnost zasáhnout proti údajnému korupčníkovi.

"Mě to vůbec netěší, já bych v podobné situaci asi už odstoupil, a asi dřív," řekl předseda vlády. "Já už počkám do doby, jestli státní zástupce rozhodne tu věc dát soudu, nebo ne," dodal.

Premiér dal také zatím nejvíc najevo, že kauza Čunek poškozuje jeho i celou vládu. "My jsme za to, že neodstoupil a já ho neodvolal, politicky zaplatili nízkými preferencemi vlády, osobním hodnocením jednotlivých politiků včetně mně," podotkl.

Kvůli vládě ho neodvolám
Zároveň naznačil, že vicepremiéra nemohl odvolat, protože jinak by padla vláda. Lidovci by z ní zřejmě odešli.

"Moje odpovědnost je také v tom, že v této zemi nebude vládnout vláda s podporou komunistů. Když dám na laboratorní váhy to, jestli počkám na rozhodnutí státního zástupce, anebo umožním pád této vlády, tak musím říci, že to rozhodování je velmi jednoduché," prohlásil.

V jedné věci se ale přece jen přiklonil částečně na stranu šéfa koaliční strany. A to při hodnocení jeho kauzy.

"Celý případ v sobě nese od začátku stopy takové manipulace, že jsem na velkých pochybách, jestli není dobře, že je Jiří Čunek tak tvrdohlavý, jestli není dobře, že je to ten valašský tvrdohlavec, který stojí na svém a od začátku obvinění odmítá," svěřil se ministerský předseda.

Jeho slova ovšem nemají praktický dopad. Topolánek totiž už několikrát v minulosti Čunka kritizoval a chtěl po něm, aby z vlády odešel. Reakce ovšem byla vždy stejná - šéf lidovců i zbytek strany vždy dali najevo, že nic takového nemají v plánu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video