Premiér pokládá jednání z dopravci ze sdružení Česmad za nutnost. Jejich přesvědčování ale nebude snadné, pokud zákaz vstoupí v platnost, pohrozili už dříve blokádami.

Premiér pokládá jednání z dopravci ze sdružení Česmad za nutnost. Jejich přesvědčování ale nebude snadné, pokud zákaz vstoupí v platnost, pohrozili už dříve blokádami. | foto: Reuters

Topolánek bude chlácholit dopravce kvůli páteční červené pro kamiony

  • 20
Premiér Mirek Topolánek se chystá na schůzku s dopravci ze sdružení Česmad. Těm se nelíbí středeční vládní rozhodnutí uzavřít celoročně kamionům dálnice v pátek mezi 15. a 18. hodinou. Topolánek se dopravce podle svých slov pokusí odradit od stávky.

"Sdružení Česmad předložím poslední analýzy, které nás k takovému řešení opravňují, a budu se pokoušet vyjednat takové podmínky, aby to, čím vyhrožují - tedy stávka - nezískalo reálnou podobu," prohlásil šéf vlády v rozhovoru na Radiožurnálu. - o rozhodnutí vlády zakázat celoročně páteční provoz kamionů čtěte zde

"Jsem na jednání vybaven mandátem od vlády, jednat s nimi musím," zdůraznil premiér. Dodal, že ačkoliv Česmad není zdaleka jediným a největším dopravcem co do počtu kamionů, pokládá situaci za závažnou a nemíní problém bagatelizovat.

Schodek bude nižší. O kolik? To neřeknu
Premiér se nevyhnul otázce, jak letos skončí schodek státního rozpočtu. "Zavázali jsme se ho snižovat a myslím, že bude nižší než avizovaných 71 miliard. I kdybych ale věděl o kolik, tak vám to neřeknu, protože říkat čísla, když nejsou definitivní, mi připadá nekorektní," nepouštěl se do odhadů Topolánek.

Hrozící odchod zelených z vlády, který v případě porážky ve vnitrostranickém boji o křeslo předsedy avizoval současný šéf strany Martin Bursík (čtěte Bursík hrozí odchodem z vlády, pokud ho porazí Kuchtová), premiéra příliš neznepokojuje.

"Řeším problémy, až když nastanou. Nepředpokládám, že by zelení z vlády odešli, ale ten sjezd je už v pátek a v sobotu a rétorika je ostrá," soudí premiér.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video