Tomáš Hüner, kandidát na ministra průmyslu a obchodu

Tomáš Hüner, kandidát na ministra průmyslu a obchodu | foto: František Vlček, MAFRA

Zeman se sešel v Lánech s kandidáty na ministry průmyslu a zdravotnictví

  • 13
Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner přijel v neděli odpoledne do Lán. Prezident Miloš Zeman se nejprve sešel s ním, poté následovalo setkání se zájemcem o funkci ministra zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Menšinový kabinet hnutí ANO Zeman jmenuje ve středu.

S Hünerem Zeman diskutoval více než hodinu. Mluvili i o využití lithia a energetické koncepci. Za svou prioritu v úřadu označil vedle energetiky odstraňování ekologických škod a nakládání s nerostnými surovinami.

Tématem byla i atomová energie a práce na přípravě hlubinného úložiště jaderného odpadu, aby do 2025 mohlo být vydáno stavební povolení. S prezidentem řešili také nutnost digitalizace průmyslu, shodli se, že by úřad neměl být jen ministerstvem pro instituce, ale především pro občany.

„Takže záležitosti podpory chytrých domácností a nakonec i zavádění vysokorychlostního internetu do domácností, které o to mají zájem, si myslím, že jsou témata, která naše občany osloví,“ uvedl kandidát na post ministra.

Memorandum o těžbě lithia uzavřené před volbami Hüner nechtěl komentovat předtím, než si ho prostuduje. Zvládnout by to chtěl do týdne. Se Zemanem mluvil i o tom, že by lithium mohlo sloužit pro baterie do elektromobilů nebo pro sklady elektrické energie. O memorandu samotném a jeho právních důsledcích se s prezidentem nebavili.

Vojtěch nechce sankce za eRecepty

Následně Zeman v Lánech přijal adepta na post ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Hlavním tématem jednání byla hospicová péče. Vojtěch věří, že ve spolupráci s pravděpodobnou ministryní sociálních věcí Jaroslavou Němcovou (ANO) se podaří připravit projekt a legislativu pro koncepční řešení dlouhodobé péče.

Babiš přinesl Zemanovi jména ministrů, budou mezi nimi čtyři ženy

S prezidentem mluvili také o úhradách zdravotnických prostředků nebo zdravotních bonusech. Nedostatek zdravotních sester chce Vojtěch řešit zvyšováním platů, obnovení poplatků nebo spoluúčasti není v současné době tématem, řekl kandidát na ministra.

Vojtěch po schůzce s prezidentem rovněž řekl, že chce, aby lékaři nebyli v prvním roce sankcionováni kvůli elektronickým receptům, pokud se povinnost jejich vydávání nepodaří odložit. Poznamenal, že státní správa nebyla schopna systém připravit a následky by neměli nést lékaři. 

Další setkání se uskuteční v pondělí

Dosud se Zeman setkal s třemi kandidátkami a jedním kandidátem na ministry. Ve čtvrtek jednal s kandidátkami na ministryni práce a ministryni pro místní rozvoj Jaroslavou Němcovou a Klárou Dostálovou, v pátek s uchazečkou o místo ministryně financí Alenou Schillerovou a uchazečem o funkci ministra vnitra Lubomírem Metnarem.

Poslední kandidáty přijme v pondělí, pozvánku dostali na odpoledne tři pravděpodobní členové Babišova kabinetu.

Prezident již dříve oznámil, že se před jmenováním nového kabinetu setká s devíti politiky, kteří případně budou ve vládě nováčky. Chce se s nimi seznámit a mluvit s nimi o jejich záměrech na ministerstvech.

Jednat nebude s pěticí ministrů ANO, kteří působili už v končící vládě. Menšinový kabinet hnutí ANO jmenuje Zeman ve středu 13. prosince.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video