Doprava: Žádné větší opravy nebo snižování jízdních pruhů na začátku léta

  • 117
Odborníci v čele s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem představili, jak by měl fungovat prázdninový provoz na silnicích. O nejbližších víkendech by silničáři neměli nikde provádět takové práce, kvůli kterým by se musel snižovat počet jízdních pruhů. Dlouhodobé uzavírky, třeba ty na D1, potrvají i nadále.

„V důsledky modernizací D1 nemůžu kolony vyloučit, ale uděláme co proto, aby byly co nejmenší,“ uvedl na tiskové konferenci ministr dopravy Kremlík.

Podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic Pavola Kováčika je letní sezóna zatěžkávací zkouškou pro všechny řidiče i všechny zaměstnance ŘSD. „Všechna dopravní opatření jsou navržena tak, abychom minimalizovali vlivy v dopravních špičkách,“ uvedl Kováčik.  „Ty opravy, které můžeme odložit, odkládáme na dobu mimo letní sezónu,“ dodal ještě k prázdninovému provozu.

Policie se chce během prázdnin věnovat několika hlavním tématům. Nejpalčivějšími problémy jsou podle ní nevěnování se řízení a únava řidičů. Oboje může mít vysoký vliv na dopravní nehody.

BESIP doporučuje: Upozaďte svoje ego

Ředitel BESIP Tomáš Neřold představil některá doporučení, kterými si řidiči podle něj mohou vzájemně pomoci. „Pokud upozadí svoje ego, sníží agresivitu a budou respektovat pravidla, bude na silnicích bezpečněji,“ uvedl.

Jak přežít cestu na dovolenou. Čekejte kolony, poplatky a vyšší pokuty

Jednou z hlavních zásad je dodržování rychlostního limitu. „V tomto ohledu bych chtěl řidiče pochválit,“ dodal Neřold. Podle něj je už překračování maximální rychlosti na českých silnicích méně časté.

Dále mezi základní pravidla patří dodržování bezpečné vzdálenosti mezi auty nebo střídavá jízda, kterou řidiči údajně zatím nedodržují.

Na konferenci bylo představeno také několik spotů o bezpečnosti. Předmětem jednoho z nich byla i tzv. záchranná ulička pro složky integrovaného záchranného systému.

„Velmi také propagujeme aplikaci Záchranka. Ta má tu výhodu, že vás okamžitě lokalizuje,“ doporučil řidičům Neřold.

Řidiči se také mohou obrátit na asistenční službu. V případě jakýchkoliv potíží či dotazů ji mohou zavolat kdykoliv během roku. Funguje totiž 24 hodin denně a je zcela zdarma.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video