Thor dostal pět dnů na vyklizení brlohu před Strakovkou. Pak nastoupí technika

  • 64
Po 282 dnech se zástupci hlavního města a první městské části dohodli na odstranění nepovoleného kempu před Úřadem vlády. Aktivista dostal vyrozumění o odstranění svého kempu datovou schránkou. Praha i městská část očekávají, že celá věc bude řešit soudní cestou.

K petičnímu brlohu se vyjádřil primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS), který ho přirovnal ke slumu z Afriky a dodal, že záměr aktivisty Ondřeje Thora nemá s demokratickým vyjádřením nic společného. „Osobně si nemyslím, že je to nejlepší cesta k svrhnutí vlády. Občané si začali stěžovat a žádat řešení,“ řekl v pátek na tiskové konferenci primátor.

Aktivista Ondřej Thor se usadil na parkovišti před úřadem vlády na protest proti vládní koalici koncem května, k pátku je to již 282 dní. Kromě stanu tu dlouhodobě byly stolky se židlemi, parkoval tu karavan. Několikrát se k němu připojili jeho příznivci, došlo i k několika konfliktům s odpůrci. Naposledy někdo polil Thorův přístřešek výkaly.

Petiční brloh před Úřadem vlády zmizí. Praha 1 a město připravují plán, jak na to

Primátor na konferenci upřesnil, jak bude magistrát a městská část postupovat dál. „Po vyhodnocení jsme dospěli k závěru, že prostor budeme vyklízet, protože neplní petiční místo,“ dodal Svoboda.

Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) informovala, že by aktivista měl stánek odstranit do 5 dnů od okamžiku převzetí zásilky doručené datovou schránkou. „Pokyn přišel v pondělí, ale nevím, zda si to vyzvedl. Je možné se ale odvolat k příslušnému orgánu, kterým je Praha 1. Poté můžeme městskou část žádat k odstranění,“ sdělila starostka.

Za protest před úřadem vlády padly pokuty, víc podle města nelze dělat

Primátor i starostka si myslí, že se aktivista a jeho podporovatelé obrátí na soud. Oba s takovým postupem souhlasí a věří, že soud vytvoří judikát do budoucna.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video