Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar

Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar | foto: AP

Na Slovensku ho z funkce sesadily davy v ulicích, teď Gašpar radí Hamáčkovi

  • 254
Bývalý slovenský policejní prezident Tibor Gašpar radí od začátku srpna ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi v oblasti bezpečnosti a policie. Na Slovensku přitom musel svou funkci opustit na nátlak veřejnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové.

O novém angažmá bývalého slovenského policejního prezidenta informovaly zpravodajské servery Novinky.cz a Aktuálně.cz. Těm spolupráci s Gašparem potvrdil i Hamáček. 

„Je to pravda. Pan generál Gašpar je zkušený policejní důstojník a já jsem ho požádal o spolupráci a budu od něj očekávat odborná stanoviska v oblasti bezpečnosti a policie,“ řekl Novinkám Hamáček s tím, že Gašpara pokládá za špičkového odborníka, který dobře zná fungování české policie, aniž by s ní byl nějak úzce spojen. 

Pro Aktuálně.cz pak šéf resortu dodal, že Gašparův honorář bude maximálně deset tisíc korun měsíčně v závislosti na počtu odpracovaných hodin. Spolupráci s ministrem následně potvrdil i Gašpar a upřesnil, že jej oslovila česká strana. 

Není to navíc jen předseda ČSSD, komu bývalý policejní prezident od počátku srpna radí. Jeho služby začala využívat i slovenská ministryně vnitra Denisa Saková (Směr -sociální demokracie), které Gašpar pomáhá v oblasti legislativy a sociálně vyloučených komunit. Informoval o tom slovenský Denník N. Saková čelí kvůli jeho angažmá kritice veřejnosti. Hamáček se však podle svých slov nesouhlasu českých občanů neobává. 

Gaspar musel ve své původní funkci, kterou zastával od roku 2012, opustit na konci května po vraždě novináře Kuciaka a jeho přítelkyně. Za jeho odstoupení ve slovenských ulicích demonstrovaly desítky tisíc lidí. Nahradil ho Milan Lučanský.

26. února 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video