24. září 1993 napadla skupina skinheadů na ostrově uprostřed Otavy trojici Romů. Ti před nimi skočili do řeky a snažili se přeplavat ke břehu. Holé lebky jim ale bránily v tom, aby vylezli z vody. Tibor Danihel se utopil. | foto: MAFRA

Skinheadi šli na Romy s nunčaky. Třicet let od první rasové vraždy v Česku

Píseckému Romovi Tiboru Danihelovi bylo teprve 17 let, když ho 24. září 1993 skupina příznivců skinheadů nahnala do řeky Otavy, v níž utonul. Následné soudní líčení s viníky prošlo řadou peripetií od zproštění viny u takřka všech obžalovaných až k vynesení nepodmíněných trestů nad trojicí účastníků protiromského pogromu. Smrt Tibora Danihela dodnes zůstává jedním z nejznámějších případů rasově motivovaného násilí v ČR.

Koncem září 1993 se do jihočeského Písku sjeli příznivci krajní pravice z několika okolních měst. Útočníci vyzbrojení baseballovými pálkami, nunčaky a dalšími zbraněmi se vydali směrem k Městskému ostrovu, na němž v té době pobývala čtveřice Romů.

Ti ve strachu z napadení skočili do řeky Otavy, odkud jim skinheadi bránili vylézt. Z chladné vody se nakonec podařilo dostat třem napadeným; sedmnáctiletý Tibor Danihel ale takové štěstí neměl.

Kvůli podílu na mladíkově smrti bylo obžalováno 18 osob, které v půlce října 1994 stanuly před píseckým okresním soudem. Advokáti své klienty hájili mimo jiné argumentem, že Romové před útokem čichali toluen a v důsledku změněných poznávacích schopností mohli za pachatele označit nepravé osoby.

V Danihelově případě prý mohla intoxikace přispět k jeho utonutí. Na počátku prosince 1994 písecký soud 16 obžalovaných osvobodil a zbylým dvěma uložil roční podmínku.

Romové mě zdraví a oslovují strejdo, říká skinhead z případu Danihel

Odvolací soud však rozsudek na jaře následujícího roku zrušil, načež vyšetřovatel případu stíhání většiny osob zastavil s poukazem na důkazní nouzi. Ačkoliv akci skinheadů přihlížela řada lidí, nikdo z nich se ani přes výzvy v médiích nepřihlásil k podání svědectví.

Zástupce Danihelovy matky, advokát Kolja Kubíček, podal proti postupu vyšetřovatele stížnost k Ústavnímu soudu. Nedlouho poté obdržel soud v Písku novou obžalobu, která za viníky Danihelovy smrti označila Jaroslava Churáčka, Zdenka Habicha, Martina Pomijeho a Milana Brata.

Následná soudní anabáze byla komplikovaná a plná zvratů. Kromě nejvyšších soudních instancí do kauzy postupně zasáhli i dva ministři spravedlnosti. Definitivní verdikt proto padl až v červnu 1999. Za rasově motivovanou vraždu a pokus vraždy poslal pražský vrchní soud Churáčka do vězení na osm let, Habichovi vyměřil trest o šest měsíců kratší a Pomijeho poslal za mříže na šest a půl roku.

V době vraždy byli všichni tři nezletilí a soud jim podle zákona nemohl uložit vyšší než desetiletý trest. Brat byl v separátním procesu v létě 2000 osvobozen.

Písek dostal stigma

„Nebyla to lehká doba a město tím několik let trpělo,“ uvedl bývalý tajemník městského úřadu a posléze i starosta Luboš Průša. Přestože od té doby uplynulo 30 let, některé momenty si živě vybavuje. „Po té tragédii následovalo několik demonstrací a protestů. Jednu chvíli veřejnost považovala Písek za rasistické centrum skinheadů, jindy si o nás lidé zase mysleli, že více protežujeme Romy,“ řekl Průša.

Danihel, Biháriová - případy, které začaly a skončily naprosto opačně

Podle něj se tragická událost mohla stát prakticky kdekoliv v republice. Po listopadu 1989 a pádu komunistického režimu se ve společnosti objevovaly silné xenofobní nálady. „A Písek rozhodně nebyl městem nebo lokalitou, kde by to napětí bylo extrémně vysoké. V Česku byly v tomto směru mnohem větší problémy v jiných regionech,“ uvedl Průša. Připomněl například mostecké sídliště Chanov, které bylo známo problematickým soužitím etnik.

V Písku stále existují lokality, kde žijí početnější romské skupiny. Jde například o sídliště Portyč, Mírové náměstí, ulice Kollárovu a Svatoplukovu. „Ale řekl bych, že v současnosti už nejsou lidé tak silně vyhranění proti Romům. Xenofobní vlna nyní spíše míří na Ukrajince,“ řekl Průša.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video