Terorismus

  • 2
Nemám rád zbraně a lituji každého zmařeného lidského života. Žiji v relativně demokratické společnosti a bližší mi jsou rozhodně hippie, než-li jednotky rychlého nasazení. Bohužel tolerancí a láskou nelze bojovat proti teroru, který je při prosazování svých náboženských, národnostních a politických požadavků čím dál brutálnější a nesmiřitelnější.

Nemám nic proti náboženství, vlastenectví ani politice, pokud nejsou založeny na fanaticky nesmiřitelné, nenávistné selekci a bezohledném zabíjení zcela nevinných lidí.

Mám pocit, že nesmiřitelnost a brutalita se zvyšuje s narůstajícím rozdílem ve vnímání světa a lidských hodnot mezi tzv. vyspělými demokraciemi a ostatním světem. Pro případný nesmiřitelný boj na život a na smrt o uspořádání světa jsou psychicky bezpochyby lépe vybaveni bojovníci jejichž víra jim zaručuje posmrtnou slávu v případě sebeobětování a zabití co největšího počtu nepřátel, než-li technicky lépe vybaveni vyznavači všeobjímající a tolerantní charty lidských práv a svobod.

Jsem však přesvědčen, že valná většina lidí, stejně jako téměř všichni živočichové na světě, si života váží a je ochotna, v případě ohrožení, život svůj i svých blízkých bránit do poslední kapky krve. K účinnému potlačení terorismu je však třeba víc, totiž ochoty valné většiny chránit a bránit životy i mimo okruh svých blízkých. Na tom zřejmě bude záležet, zda-li člověk moudrý přežije, jako druh ve všech mutacích, na rozdíl od mnoha jiných živočichů.

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video