Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Slunečný pátek přinesl další teplotní rekordy, bylo i přes 18 stupňů

  • 2
Nezvykle teplý pátek navázal na teplotní rekordy v posledních několika dnech. Nejtepleji bylo v Návsí u Jablunkova na Frýdecko-Místecku, kde teploměr ukázal jarních 18,7 stupňů Celsia. Teplotní rekord pro 26. únor padl na 64 místech ze 155, kde se měří alespoň 30 let, uvedli meteorologové.

Osmnáct a více stupňů teploměr ukázal ještě na dalších třech místech, nad 17 stupňů bylo na dvacítce míst. Vyplývá to z informací, které na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Kolem 18 stupňů meteorologové naměřili zejména na severní Moravě a ve Slezsku. V Čechách bylo nejtepleji 17,8 stupně Celsia v jihočeském Husinci. Místa s teplotou nad 17 stupňů dnes byla i na jižní Moravě a Vysočině a ve Středočeském a Plzeňském kraji.

Více na Počasí iDNES.cz

Česko po nedávných mrazech a vydatném sněžení zažívá teplé počasí v celém tomto týdnu. Od úterka meteorologové zaznamenali na desítkách míst dosud nejvyšší únorové teploty. Na několika stanicích teploměr v týdnu ukázal i víc než 20 stupňů Celsia.

Například ve čtvrtek naměřilo dosud nejvyšší únorovou teplotu dvacet stanic a 47 ze 154 stanic měřících alespoň třicet let přepsalo rekord pro dnešní den. Ve stanicích Byňov na Českobudějovicku a Ropice na Frýdecko-Místecku bylo okolo 20 stupňů Celsia.

Ve středu bylo nejtepleji ve Vidnavě na Jesenicku, kde naměřili 20,7 stupně Celsia. Bezmála jarní počasí v Česku panovalo také v úterý, kdy bylo maximem 20 stupňů Celsia ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Stále nepřekonaným únorovým maximem v Česku je 22 stupňů Celsia, naměřených 27. února 1994 v Českém Krumlově.

V příštích dnech už se teplotní rekordy nečekají. Před víkendem totiž do Česka přijde studená fronta, která přinese citelné ochlazení. V sobotu a v neděli se přes den teploty vyšplhají podle předpovědi maximálně na deset stupňů Celsia.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video