Teplé počasí vzbudilo zvířata i houby

  • 17
Rtuť teploměru vysoko nad bodem mrazu může leckoho potěšit, zvláště v lednu. A nemusí se radovat jen lidé, ale i zvířata. Exotičtí chovanci zoo ve Dvoře Králové jsou toho příkladem. Nebo plameňáci v Jihlavě, kteří začínají stavět hnízda. A v lesích dokonce rostou houby.

Ačkoli se blíží polovina ledna, nejstudenějšího měsíce v roce, meteorologové nadále hlásí počasí, které náleží spíše březnu. O víkendu dokonce naměřili v pražském Klementinu teplotní rekord - 13,7 stupně Celsia. - více zde

Z hřejivého sluníčka se dokáží radovat nejen lidé, ale i zvířata. Zvláště pak ta v zoologických zahradách, která mohou opustit alespoň na chvíli stísněné klece a podívat se do výběhů.

Plameňáci staví hnízda
"Naše zvířata z toho mají velkou radost. Většina z nich je z tropů, takže je to teplo potěšilo," řekla iDNES ředitelka zoo ve Dvoře Králové Dana Holečková.

Něco podobného potkalo i jihlavskou zoo, kde relativně vysoké teploty popletly biorytmus plameňáků, kteří si začali stavět hnízda. Zatím to prý chovatele nezaráží. Kdyby ale teplo trvalo déle, mohl by to být problém, připouštějí.

"Doufáme, že teplo nebude trvat dlouho. Když se ochladí, ptáci zalezou zpět do vnitřní ubikace," uvedla pro ČTK jihlavská mluvčí Eliška Kubíková. Jakmile by došlo na snůšku, bylo by podle ní zle.

Aktuální předpověď počasí najdete zde

Ptáci výkyvy počasí snášejí hůře také v ostravské zahradě. iDNES to potvrdil tamní zoolog Jiří Novák. "Ptáci jsou na množství světla citlivější, takže tohle slunečné a teplé počasí je trochu mate," vysvětlil.

Ježci nespí
Jiná zvířata s jarním počasím prý trable nemají, ovšem s výjimkou ježků. Lidé je totiž po celé republice nacházejí a přinášejí je chovatelům, ačkoli touto dobou jsou ježci normálně pohrouženi do hlubokého zimního spánku.

"Ono to teplo vlastně umožní přežít těm slabším. Pokud by byla zima, menší z nich by zemřeli, takhle se ale mohou živit odpadky a řadu z nich nám lidé přinesou," vysvětlila iDNES mluvčí olomoucké zoo Hana Labská.

Na Slovensku zase zaznamenali, že se kvůli oteplení probudili ze zimního spánku někteří medvědi. Narušení jejich pravidelného ročního režimu ale může způsobit, že budou nervózní a agresivnější než v létě.

Místy lze najít i houby
Češi, které sluničko "vytáhne" na procházku do lesa, mohou také zakopnout o houbu. V některých místech Moravy se totiž objevily podzimní druhy jedlých hub.

"Kromě penízovky se objevila i hlíva ústřičná a ucho Jidášovo. Překvapilo nás však, že rostou i některé podzimní druhy, ke kterým patří strmělka velká a čirůvka dvoubarvá. Obvykle končí se svým růstem v listopadu," řekl ČTK přerovský mykolog Jiří Polčák.

V botanických zahradách zatím na poplach netroubí. "Nepozorujeme žádné výjimky. Pouze rostliny, které bývají aktivní v takovém tom předjaří, tak už začínají být činné," podotkla mluvčí pražské botanické zahrady Veronika Trmalová.

Stanislav Peleška z redakční rady časopisu Zahrádkář nicméně varuje, že pokud bude teplo trvat dalších několik týdnů, může to pěstitelům způsobit velké škody.

"Hlavně teplomilné stromy jako meruňka nebo broskvoň se mohou dostat do takového předpučícího období a pak snáze zmrznou," řekl iDNES. Navíc dodal, že země má málo vody.

Podle meteorologů by nadprůměrně teplé počasí mělo vydržet až do druhé poloviny ledna. Opravdová zima se sněhem a mrazem čeká na Českou republiku v únoru. 

Plameňák - ilustrační foto.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video