Do sobotního podledne dorazilo na technoparty odhadem mezi 2000 až 2500 lidí....

Do sobotního podledne dorazilo na technoparty odhadem mezi 2000 až 2500 lidí. (28. červenec 2018) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Vzorovou vyhláškou proti technoparty. Vnitro pomáhá obcím vyštípat technaře

  • 761
Český právní řád nemá přesnou definici technoparty, pořadatelům stačí jen domluvit se s majitelem pozemku. Podobné akce mají řadu zvláštností a mnohdy je nad síly starostů proti nim ze svých vyhlášek sestavit účinnou zbraň. Ministerstvo vnitra před rokem připravilo vzor vyhlášky, který má pomáhat obcím zakazovat konání podobných akcí.

Spory o technoparty opět rozjela kontroverzní akce tohoto typu z minulého víkendu, která se konala na Benešovsku u Hlaváčkovy Lhoty. Původně si technaři pro svou párty zvolili louku u Blažimi, kde se festival konal minulý rok.

„Obec Neveklov však nyní vyhlášku vydánu má, proto také došlo k tomu, že se technoparty v daném místě neuskutečnila a přesunula se do katastru obce, která tuto problematiku upravenu nemá,“ sdělil v úterý redakci iDNES.cz mluvčí resortu Adam Rözler.

Největší problémy u kultury tohoto typu, jsou podle ministerstva s ochranou veřejného pořádku, ale také s bezpečností lidí a hygienou. Podle resortu jde zejména o akce hudební a taneční, pořádané obvykle soukromými osobami. Účastní se jich velké množství lidí – řádově stovky až tisíce, a to na pozemcích, které k tomuto účelu nejsou primárně určeny. Zpravidla nejsou zajištěny ani základní hygienické a bezpečnostní podmínky. V důsledku toho vznikají různá rizika.

„V rámci posílení opatření k regulaci těchto akcí tak Ministerstvo vnitra v loňském roce připravilo nový vzor obecně závazné vyhlášky obcí ke stanovení podmínek pro pořádání a průběh akcí typu technoparty a o zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku v souvislosti s jejich konáním, který na tyto nedostatky reaguje,“ sdělil Rözler.

„Ministerstvo vnitra se věnovalo legislativním možnostem, jak konání technoparty více regulovat, přičemž byl potvrzen dlouhodobý závěr, že zásadní změna právní úpravy není nutná. Český právní řád disponuje dostatečnými nástroji, kterými mohou orgány státní správy a samosprávy průběh takové akce efektivně regulovat,“ doplnil mluvčí resortu. 

Na technoparty do vsi na Benešovsku přijelo 2000 lidí, situaci řeší hygiena

Obecně závazné vyhlášky, které dříve upravovaly uvedenou problematiku v rámci jednotlivých obcí, ukládaly povinnosti toliko organizátorovi akce, nikoli jednotlivým účastníkům. Soustředění povinností pouze na organizátora pak vedlo k tomu, že opatření nebyla zejména u těch problematických akcí prakticky vymahatelná. Organizátor není třeba znám, například není ani přítomen, může odmítat spolupracovat nebo finanční sankce nemají kýžený efekt.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video