Technoparty ParoubTek 2005 u Mlýnce na Tachovsku, kde několik týdnů předtím policie rozehnala jinou technoparty CzechTek (16. září 2005) | foto: Daniel Beran, MF DNES

Technaři u Mlýnce: Jen počkej, Paroubku

  • 77
Jen na stovky se počítali návštěvníci protestní technoparty ParoubTek. Konala se u Mlýnce na Tachovsku na stejné louce jako rozehnaný CzechTek. Policie opět nechyběla, ovšem tentokrát na obušky a slzný plyn nedošlo.

Snímky z ParoubTeku najdete ve fotogalerii.

ParoubTek se opět konal na pronajatých pozemcích firmy Italinvest, které ovšem byly na rozdíl od CzechTeku ohraničeny červenobílou páskou. Dopředu bylo oznámeno, že akce skončí o půlnoci z neděle na pondělí.

První účastníci technoparty dorazili v pátek. Za celý víkend jich ovšem nepřijelo více než patnáct set. Technaři najížděli stejnou cestou, jakou chtěli využít na CzechTeku.

"Záměrem je dokázat, že pokud nedojde k protiprávnímu blokování příjezdové cesty Policií ČR, proběhne festival bez jakýchkoliv problémů," napsali organizátoři ParoubTeku na webových stránkách www.freetekno.cz.

Technaře hlídalo 200 policistů
Policisté namátkově kontrolovali doklady přijíždějících a odjíždějících účastníků. Za celý víkend zadrželi tři mladíky s větším množstvím konopí a řešili přebíhání skupinky lidí přes přilehlou dálnici.

Při hlídání dění na louce se vystřídalo 200 policistů, jejihcž hlavní štáb byl na stejném místě jako při CzechTeku. "Za celou dobu jsme nemuseli řešit žádné vážné věci," uvedla policejní mluvčí Jolana Číhová.

"Policie si tady z toho opět udělala manévry. Úplně zbytečně, přijeli jsme se bavit a dokážeme to i bez nich. Ani nás nechtějí pustit do lesa na houby," rozčiloval se jeden z technařů, který odmítl uvést své jméno.

Právě upozorňování, aby technaři nevstupovali na cizí pozemky, patřilo k hlavní náplni práce policie. Blízký les totiž spíše než houby skýtal dřevo, kterým bylo potřeba živit dva ohně, jež zaháněly vlezlou zimu.

Právě nevlídné počasí podle všeho odradilo od účasti mnohé technaře. Na CzechTeku se jich na konci července sešlo na pět tisíc.

"Jen počkej, Paroubku"
V pátek v noci bylo na louce zhruba čtyři sta lidí. Hrálo se na třech scénách, z toho byla jedna ve velkém bílém šapitó. Další zhruba stovka účastníků se pohybovala na příjezdových komunikacích. Drobně pršelo.

Největší zájem vzbudila projekce jednoho soundsystému, který na plátně vedle stěny z reproduktorů promítal sestříhané smyčky z populárního sovětského seriálu Jen počkej, zajíci.

Přes projekci se zobrazovaly i vzkazy Jiřímu Paroubkovi: "Jen počkej, Paroubku." Nebo: "Už je konec, Paroubku." Premiér už v pátek technařům vzkázal, ať se dobře baví. Téměř všude byly vylepeny plakáty s Paroubkovou karikaturou sdělující: "Zejtra dostaneš přes držku i ty."

"Protestní festival ParoubTek dává Policii ČR prostor ukázat, jestli by řešila situaci na Czechteku jinak, nebýt politických intervencí premiéra Paroubka a ministra vnitra Bublana," napsala freeteková komunita na svých webových stránkách.

Skoro celou sobotu svítilo slunce, které podle jednoho z organizátorů přilákalo dalších tisíc lidí. Technaře podpořili koncerty také zpěvačka Monika Načeva, skupina Michael's Uncle, rytmické sdružení Dunumba a multižánrová taneční skupina Hi-Fi.

V neděli po obědě už ParoubTek skomíral. Na louce, kde dohoříval oheň, byla stovka posledních technařů. Většina měla sbaleno, jeden z účastníků pouštěl draka. Už ráno započal úklid odpadků, které končily v desítkách pytlů. Ojedinělý hrající soundsystém přehlušovala auta z dálnice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video