Billboard odsuzující zásah na CzechTeku

Billboard odsuzující zásah na CzechTeku. (10. srpna 2005) | foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Technaři Paroubkovi: S námi nepočítej!

  • 152
Za pár hodin tu máme rok 2006. Navždy si budu pamatovat rok 2005 jako přelomový. Celých 28 let jsem se úspěšně bránil sledování politiky. Události na CzechTeku mě ale změnily k nepoznání. Zradikalizoval jsem myšlení, víc si všímám politického rybníka a kapříků v něm, jsem předpojatý vůči policii.

Z kauzy CzechTek stále vycházejí zasahující policisté, jejich velitelé a jejich nadřízení nepotrestaní. Obvinění padají jen na straně technařů. Jsem si naprosto jistý, že v převážné většině případů oprávněně.

Kriminalisté, kteří byli na přelomu července a srpna na louce u Mlýnce na Tachovsku jistě jejich trestné činy pečlivě zdokumentovali, jejich kolegové je pak vypátrali, případně zadrželi ještě na místě.

Bohužel se podle těch samých záběrů nedá obvinit žádný zasahující těžkooděnec. Ty mají jen všechny televize. Policisté kopající do ležících lidí, policisté mlátící bezbranné na zemi tonfami, policisté najíždějící bez zapnutého výstražného signálu do lidí, to jsou notoricky známé příběhy. Nic z toho ale nejde prokázat.

Je mi to divné, ač jsem laik, vím, že musí existovat přesná dokumentace zásahu, videa z vrtulníku, nahrávky z vysílaček a tak dále. Co je to platné, když Inspekce ministra vnitra nemá zájem kauzu dotáhnout do konce. Je jednodušší půl roku předstírat práci, občas někoho pozvat k výslechu, a pak případ odložit.

Co by na to říkal Kryl?
Premiér Jiří Paroubek nedávno prohlásil, že zásah na CzechTeku nechá znovu prošetřit. Prý i on viděl, že nebyl úplně v pořádku. Kdybych ho neměl prokouknutého, řekl bych si: Panečku, to je premiér, jak má být.

Ale vím přesně, o co mu jde. O spravedlnost ne. Chce jen další volební hlasy. Tentokrát technařů nebo jejich sympatizantů. Ale to jste se pane premiére přepočítal. My vám nenaletíme. Jak máme uvěřit, že vám jde o pravdu, když nám vy ani vaši podřízení nejste půl roku schopni odpovědět proč jste to udělali?

Vyzývám vás: Odpovězte konečně, proč policie zabránila Václavu Šroubovi a jeho přátelům vstoupit na pozemky firmy Ital Invest s. r. o. ráno v pátek 29. července? Proč byl zásah proti účastníkům festivalu CzechTek veden s takovou brutalitou? Proč těžkooděnci zasahovali i na legálně pronajatých pozemcích?

Budete mlčet, viďte? Jako už půl roku. A to chcete naše hlasy. Jak říká Karel Kryl: Nasrat!


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video