Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 30. 3. 2006 23:44

Tání a déšť zvedají řeky

Zdroje: iDNES, krajské redakce MF DNES, ČTK, ČHMÚ

14:14
Terezínská radnice evakuovala asi deset lidí ze tří domů v Českých Kopistech, kam dosáhla voda od Labe. V sousedních Počáplech obklopila voda prázdný rekreační dům a kostel s farou. "Pan farář tam buď zůstane a bude jezdit do vsi na loďce, nebo ho přestěhujeme. Záleží na dalším vývoji," řekl MF DNES starosta Jan Horníček.

Zatopená chatová osada Poušov u Třebíče - další fotografie zde

  • Zatopená chatová osada Poušov u Třebíče

    Zatopená chatová osada Poušov u Třebíče / Autor: Lumír Schulz MF DNES

14:05
Povodňový štáb Prahy 6 nechal uzavřít jeden jízdní pruh pod železničním podjezdem v Podbabské ulici. Dopravu řídí policie. Zcela uzavřena je Roztocká ulice, objížďka vede přes Suchdol.
14:02
Průtok vody ve Vltavě v Praze se od rána zvýšil. Na Zbraslavi museli být znovu evakuováni obyvatelé domů v lokalitě na Závisti. V Lahovicích a Lahovičkách zatím problémy nejsou. Stále platí druhý povodňový stupeň.
13:58
Hladina Moravy ve Zlínském kraji stále mírně stoupá. Nejohroženějším městem je Uherské Hradiště, kde pořád platí stav nebezpečí. Problémy jsou ale také v lokalitě Zámoraví u Napajedel na Zlínsku či v Kroměříži.
13:44
Předsednictvo KDU-ČSL doporučilo svým ministrům, aby ve vládě prosazovali pro postižené povodněmi pomoc minimálně v takové výši a rychlosti jako po záplavách v roce 2002. "Současná situace vyžaduje mimořádnou společenskou solidaritu s postiženými," sdělil iDNES mluvčí strany.
13:35

Pražská záchranka zveřejnila počet tísňových telefonátů během povodní. Od neděle, kdy začala stoupat hladina Vltavy, se počet volání na linku 155 zvýšil a v úterý to bylo o dvě stě víc než průměrných sedm set telefonátů. Ve středu ale volalo na záchranku už jen osm set lidí. "Náš provoz zatím není nijak mimořádně zatížen. Naopak počty zásahů klesly a byly po dobu povodně pod průměrem. Hodnotím to jako ohleduplné chování k nám. Lidé nás prostě přestanou zatěžovat s drobnostmi," sdělil iDNES šéf záchranky Zdeněk Schwarz. Podotkl, že během povodní v roce 2002 byl nárůst volání na linku 155 o sto procent. - zvětšit graf

  • Volání na linku 155 během povodní

    Volání na linku 155 během povodní / Autor: ZZS HMP

13:29
Hasiči evakuovali 31 lidí z Domu charity v Pobřežní ulici v Litoměřicích. Evakuace se týkala dětí i dospělých. Ráno bylo v přízemí ubytovny asi deset centimetrů vody.
13:13
Řeka Morava se vylila z koryta a hrne se do lužních lesů kolem národního památníku v Mikulčicích. Evakuace obyvatel z ohrožených obcí zatím ale podle starostů nehrozí.
13:10
Inspekce životního prostředí monitoruje případné ohrožení chemických podniků zvýšením hladin řek. "Dosud nedošlo k zaplavení žádného z těchto provozů, řada z nich však již provádí preventivní opatření," uvedla mluvčí inspekce.
13:01
Za poslední hodinu stoupla ve Znojmě hladina řeky asi o 15 centimetrů. Podle některých odhadů bude třeba do jedné hodiny uzavřít most přes Dyji, po kterém vede hlavní tah do Vídně.
12:56
Obyvatelé Veselí nad Lužnicí se chystají na evakuaci, uvedl reportér ČT. Radnice vyzývá rozhlasem, aby si lidé zajistili majetek. Ve městě je pod vodou 12 ulic. Lužnice už zatopila i některé vesnice pod Rožmberkem.
12:50
Řeka Blanice naplnila Husineckou přehradu na Prachaticku. V 15:00 se uzavřou silnice v okolí, protože vodohospodáři očekávají, že se voda převalí přes bezpečnostní přeliv.
12:39
Už jen pozvolný nárůst hladin zaznamenávají vodohospodáři na tocích Moravy a Bečvy v Olomouckém kraji, kde však na několika místech stále platí stupeň ohrožení. Někde již toky kulminovaly. V regionu neprší a pokud nepřijdou další srážky, měly by hladiny začít klesat.
12:27
Labe během noci zaplavilo v Ústí nad Labem křižovatku U pěti oblouků a ochromilo tak městskou hromadnou dopravu v částech Krásné Březno, Neštěmice a Mojžíř. Odpoledne bude uzavřena kvůli povodni ulice Pražská na hlavním tahu z Prahy do Ústí. Policie bude dopravu odklánět v Lovosicích přes Teplice.
12:19
Ve středních Čechách se zatím situace neuklidňuje. Třetí povodňový stupeň stále platí na Sázavě v Nespekách a Zruči nad Sázavou, na Želivce v Souticích, na Labi v Mělníku a Brandýse nad Labem, na Mrlině ve Vestci a na Doubravě ve Žlebech. "Nejhorší je teď situace na Sázavě. Řeky by dnes sice měly přestat stoupat, ale v noci má opět pršet," řekl středočeský hejtman Petr Bendl.
12:09
Dnešní úvodní utkání semifinálové série hokejové extraligy mezi Znojmem a pražskou Spartou se od 17:00 odehraje. Hokejová Hostan aréna ve Znojmě není u řeky Dyje, ale na kopci. - více zde
11:48
Od západu přichází do Česka další déšť. Do rána naprší asi 10 milimetrů, na horách až 30. O víkendu bude srážek ubývat. Riziko povodní stále potrvá. - více zde
11:39
Hladina řeky Dyje ve Znojmě stále stoupá, nicméně kulminační bod očekávaný asi v 10:30 zatím nenastal. Prozatím voda zalévá nejníže položené části Znojma, především zahrady, garáže a výrobní areály. Pokud rozbouřený tok zaplaví most směrem na Vídeň, bude nutné kromě šesti evakuovaných ulic vyklidit ještě až osmdesát rodinných domů na pravém břehu řeky.
11:21
Fotbalisté prvoligového týmu FC Slovácko se připravují na zatopení stadionu v Uherském Hradišti. Zatím sbalili do pytlů všechny věci ze spodního podlaží stadionu.
11:15
Ministr životního prostředí nařídil kvůli aktuální situaci svolání jednání Ústřední povodňové komise. Sejde se ve čtyři hodiny odpoledne.
11:04
Jihočeský rybník Rožmberk je již zcela zaplněn vodou. Odtok i přítok je tak téměř stejný, uvedl reportér ČT. Vodohospodáři se snaží vodu odvádět do starého koryta. Hasiči evakuovali z Veselí nad Lužnicí 10 rodin, zatopeno je sedm ulic.
10:58
Ostravě-Koblově začala hladina Odry před protipovodňovou hrází zvolna klesat. Hasiči přečerpávají prosáklou vodu z vnitřní strany hráze zpět do řeky.
10:47
Hladina řeky Moravy na území Zlínského kraje stále mírně stoupá. Nejohroženějším městem v regionu je Uherské Hradiště, kde hejtman vyhlásil stav nebezpečí. V noci bylo z tamní nemocnice evakuováno asi 150 pacientů.

Velká voda na řece Jihlavě v Třebíči - další fotografie zde

  • Velká voda na řece Jihlavě v Třebíči

    Velká voda na řece Jihlavě v Třebíči / Autor: Lumír Schulz MF DNES

10:35
Ústí nad Labem zahájí evakuaci zdravotně a tělesně postižených občanů z nejvíce ohrožených oblastí. Rozhodl o tom primátor Petr Gandalovič. Své domovy opustí zhruba 45 lidí ze čtvrtí Střekov a Neštěmice. Evakuaci zahájilo také Hřensko na Děčínsku, Žalhostice na Litoměřicku a připravují se další obce.
10:29
Prezident Václav Klaus se domnívá, že Česká republika je nyní výrazně více připravena na povodně než dříve. Je to díky zkušenostem s povodněmi v letech 1997 a 2002. "Míra připravenosti na tyto povodně není absolutní a absolutní být nemůže, nicméně je výrazně větší, než byla tehdy, a já věřím, že se to pozitivně na té povodňové situaci projeví," uvedl Klaus.
10:24
Vodohospodáři se snaží řídit přehrady vltavské kaskády tak, aby se v Praze nesešly kulminace Sázavy, Berounky a Vltavy. Přes zimu vytvořili v přehradě Orlík rezervu 270 milionů metrů krychlových vody. Od neděle voda v přehradě stoupla o deset metrů, do maxima zbývá 5,8 metru.
10:19
Silničáři v Pardubickém kraji uzavřeli v noci kvůli záplavám další čtyři komunikace. Celkem tak je v regionu 25 silnic zcela neprůjezdných, dalších šest je průjezdných částečně.
10:10
V Praze trvá druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Vltavou v Malé Chuchli protékalo ráno méně než 1400 metrů krychlových vody za sekundu. Předpokládá se, že dnes a v pátek by mělo metropolí protékat nejvýše 1500 m3/s.