Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 30. 3. 2006 23:44

Tání a déšť zvedají řeky

Zdroje: iDNES, krajské redakce MF DNES, ČTK, ČHMÚ

10:01
Voda ve Znojmě zatím podle reportéra MF DNES stoupá jen pomalu. Dosud se evaukovalo asi 2000 lidí. Hasiči vyklidí ještě asi dalších 690 až 80 domů. Starosta Znojma silně kritizoval vodohospodáře za špatnou práci.
09:56
Hasiči v Uherském Hradišti očekávají kulminaci Moravy v odpoledních hodinách. "Obyvatelé v zátopových oblastech nejsou přímo v ohrožení," řekl mluvčí zlínských hasičů.
09:44
Situace se uklidňuje také v Ostravě. Ráno voda zatopila stavební buňky na stavbě dálnice D47 ve Svinově. Hasiči vynesli z objektů počítače a dokumenty.
09:39
Hladiny vodních toků na Vysočině stagnují, někde mírně klesají. Nicméně na většině řek platí stále nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení. V noci hasiči nemuseli nikoho evakuovat.
09:35
V evakuované obci Vestec na Nymbursku, kterou vážně ohrožuje rozvodněná říčka Mrlina, stále trvá napjatá situace. I když hladina řeka během středy mírně klesla, voda opět ráno o několik centimetrů stoupla.
09:29
Většina řek na jihu Čech postupně klesá nebo stagnuje. Na vzestupu už je jen Lužnice, jejíž hladina od večera stoupla o 20 centimetrů. Zaplavuje ve městech na Táborsku ulice a domy, města ale zatím stěhují jen jednotlivé obyvatele.
09:21

Policie ve Znojmě obchází domy a žádá lidi, aby opustili domovy. Kolem půl desáté by měla začít voda v Dyji kriticky stoupat. "Z města by mělo být evakuováno asi dva tisíce obyvatel," uvedla znojemská mluvčí. Na místo také míří asi padesát vojáků, kteří se mají starat o pořádek ve vyklizených oblastech.

  • Rozvodněná Dyje nad Znojmem

    Rozvodněná Dyje nad Znojmem - Přes noc se zaplnila Vranovská přehrada a rozvodnila řeku Dyji nad Znojmem. / Autor: Jarka Večeřová

09:12
Situace na Odře se zklidňuje. Povodňová komise v Odrách-Loučkách na Novojičínsku proto zrušila třetí stupeň ohrožení. Tři malé hráze z pytlů s pískem pomohly zabránit průniku vody do rodinných domků.
09:05
Hladina Moravy stále vzrůstá, pod Hodonínem již zcela protéká hráz. Rozbouřená řeka ohrožuje Mikulčice, Moravskou Novou Ves, Kostice, Lanžhot, Tvrdonice a Týnec.
08:58
Hejtman Stanislav Juránek vyhlásil v souvislosti s povodněmi v Jihomoravském kraji stav nebezpečí. Situace v regionu se podle něj stále zhoršuje. Tisíce lidí již opustily domovy ve Znojmě a dalších čtrnácti obcí, které ohrožuje rozvodněná řeka Dyje. Na evakuaci se připravují i lidé žijící u řeky Moravy pod Hodonínem.
08:55
Podle vodohospodářů nasvědčuje příznivý vývoj počasí tomu, že během dneška by hladiny rozvodněných řek v Olomouckém kraji měly již postupně klesat. Někde už odborníci zaznamenali kulminaci.
08:52
Stav ohrožení nadále trvá na některých místech řeky Moravy v Olomouckém kraji a na řece Bečvě na Přerovsku.
08:51
Nejohroženějším městem v Zlínském kraji je Uherské Hradiště, kde hejtman vyhlásil kvůli rozvodněné řece Moravě stav nebezpečí.
08:42
V Cerekvici nad Loučnou v Pardubickém kraji voda přes noc klesla o 20 centimetrů. Zůstává zatopeno několik domácností v přízemí bytových domů.
08:39
Na Olomoucku hladiny veškerých řek klesají.
08:31
Rybník Rožmberk dosáhl bezpečnostního přelivu. Voda stoupla o necelý jeden metr. Hejtman jihočeského kraje České televizi řekl, že zatím neuvažuje o evakuaci obcí pod rybníkem. Ve Veselí nad Lužnicí proběhla individuální evakuace.
08:20
Na Hodonínsku se přelévá voda z hráze Morava a dál směřuje k Mikulčicím. V cestě jí stojí ještě hráz Kyjovka. Pokud by voda stoupala i tam, zatopila by město. Na místě je starosta s krizovým štábem, zasahuje jednotka dobrovolných hasičů.
08:15
Spolana Neratovice zastavila celou chemickou výrobu. Na nedalekém Labi platí nejvyšší povodňový stupeň. Před vodou se továrna chrání pytli s pískem.
08:01
Většina jihočeských řek kromě Lužnice v noci kulminovala nebo stagnuje. Na celém toku Lužnice ale stále platí stav ohrožení. Voda v řece od večera stoupla asi o 20 centimetrů a dnes se očekává další vzestup o 20 až 50 cm. Lužnice zaplavuje ve městech na Táborsku ulice a domy, města ale zatím stěhují jen jednotlivé obyvatele a nevyhlásila hromadné evakuace.
08:01
Hladiny řek v Plzeňském kraji mírně opadly. Druhé povodňové stupně platí ještě na řece Klabavě v Hrádku u Rokycan, na Úslavě v Koterově a ve Ždírci a na Střele v Plasích.
07:59
Labe v noci zaplavilo v Ústí nad Labem křižovatku U pěti oblouků a ochromilo tak městskou hromadnou dopravu z částí Krásné Březno, Neštěmice a Mojžíř. Trolejbusy svážely lidi ze sídlišť k zastávce v Krásném Březně.
07:45
Hasiči z Olomouckého kraje oznámili, že včera vyjížděli kvůli velké vodě k šestnácti případům. Čerpali například ze sklepů v Lipníku nad Bečvou. V Kojetíně stavěli hráze z pytlů s pískem.
07:43
Policie až do odvolání uzavřela v souvislosti s očekávaným rozvodněním Dyje česko-rakouské přechody Vratěnín a Hatě.
07:25

Noční situace na hrázi Vranovské přehrady.

  • Hrázi Vranovské přehrady zbývá k přetečení jen pár centimetrů.

    Hrázi Vranovské přehrady zbývá k přetečení jen pár centimetrů. / Autor: iDNES.cz

06:35
Ve Znojmě stále probíhá evakuace. Zatím své domovy opustilo přibližně pět tisíc lidí. "Ohrožená místa, odkud by bylo třeba lidi evakuovat, nepříbývají," řekl iDNES dispečer znojemské policie. V osm hodin bude zasedat krizový štáb. - více zde
06:00
Nejvyššího povodňového stupně už dosáhly hladiny řek na osmi desítkách míst v zemi. Kvůli záplavám se večer mimořádně sejde vláda.
06:13
Do šesté hodiny ranní dokončila Praha protipovodňovou ochranu. Všechny ochranné stěny jsou hotové. Výjimkou je Smetanovo nábřeží, protože tuto lokalitu prozatím voda přímo neohrožuje. Město tedy dalo přednost zachování tramvajové dopravy.
05:56
Při vyhlášení 3. povodňového stupně by Praha uzavřela stanice metra Florenc, Staroměstské náměstí, Nádraží Holešovice, Karlín a Malostranské náměstí. Zatím to nehrozí, situaci kontroloval v noci primátor Bém.
05:56
Kolem čtvrté hodiny se zaplnila Vranovská přehrada a voda začala přetékat přes bezpečnostní přeliv. Z hráze se vypouští 350 metrů krychlových za sekundu, obvykle je to 12 metrů. - více zde
03:56
Znojmo se připravuje na velkou vodu. Podle spolupracovníka iDNES zbývalo Vranovské přehradě krátce po půl čtvrté asi 10 centimetrů k přetečení hráze. Domovy už opustily tisíce lidí.