Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 30. 3. 2006 23:44

Tání a déšť zvedají řeky

Zdroje: iDNES, krajské redakce MF DNES, ČTK, ČHMÚ

Jarní tání zvedá hladiny řek. Třetí stupeň povodňové aktivity - ohrožení - platí už na desítkách míst. Vývoj sledujeme on-line.
23:42
Voda vnikla do některých sklepů Spolany v Neratovicích. Do areálu továrny se dostává také kanály.

Zatopená silnice u Chlumu nad Cidlinou - další fotografie zde

  • Zatopená oblast u Chlumce nad Cidlinou

    Zatopená oblast u Chlumce nad Cidlinou / Autor: Dan Materna MF DNES

22:58
U Jevišovky na Břeclavsku se vytvořilo na 500 hektarech polí obří jezero. Voda ohrožuje i Hrušovany nad Jevišovkou a v nejistotě jsou také lidé na dolním toku řeky Moravy.
22:36
Vláda uvolnila 380 milionů korun na pomoc při odstraňování následků povodní. K zásahu je podle premiéra připraveno dalších tisíc vojáků a vnitro uvolní šest tisíc vysoušečů.
22:09
U jihočeského Husince začala přetékat přehrada. V ohrožení je hlavní tah z Prachatic na Vimperk. Obce na řece Blanici byly varovány.

Statek u Kralup nad Vltavou obklopený vodou - další fotografie zde

  • Statek obklopený vodou u Kralup nad Vltavou

    Statek obklopený vodou u Kralup nad Vltavou / Autor: Dan Materna MF DNES

21:34
Podle povodňové služby ministerstva životního prostředí míst ohrožených velkou vodou během dne ubylo. Ve středu večer jich bylo 77, nyní 62. Počet úseků, kde voda dosahuje druhého stupně povodňové aktivity, klesl ze 44 na 33. Situaci ale může zkomplikovat déšť.
21:10
Lidé už opustili své domovy na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem. V opuštěné lokalitě jsou stále desítky hasičů a dalších pomocníků, kteří bez přestávky sypou písek do pytlů a zpevňují hráz, která má zabránit průniku vody do domů.
20:52
Sázava v Nespekách na Benešovsku stále stoupá a v obci přibývá zatopených domů. Lidé své příbytky postupně utěsňují pěnou a pytli s pískem. Připravují se na evakuaci,
20:38
Rada Středočeského kraje z přebytku hospodaření v roce 2005 uvolnila částku 10 milionů korun na náhradu povodňových škod.
20:31
V oblasti Zruče nad Sázavou odpojili pracovníci společnosti ČEZ od elektřiny několik stovek odběrných míst. Jedná se o domácnosti i průmyslové podniky.

Muž si prohlíží zatopený vůz ve Zruči nad Sázavou - další fotografie zde

  • Rozvodněná Sázava ve Zruči nad Sázavou

    Rozvodněná Sázava ve Zruči nad Sázavou / Autor: Radek Cihla MF DNES

20:25
Další fáze evakuace čeká 18 osob v Žalhosticích. Ve městě Litoměřice je zaplavený Střelecký a Písečný ostrov a Pobřežní ulice, a proto byly vyklizeny ubytovny v těchto lokalitách. Také Litoměřice požádaly o pomoc armádu. V Lovosicích bude evakuováno 40 lidí z ubytovny u zimního stadionu.
20:23
Hasiči čerpají vodu z velké laguny v Praze-Vinoři. Na okraji pole se zde vytvořilo jezero 60 na 10 metrů. Voda ohrožuje okolní domy.
20:15
Primátor hl. m. Prahy Pavel Bém svolal na 22.30 hodin mimořádné jednání Povodňové komise hl. m. Prahy.
20:09
Na Litoměřicku připravují evakuaci 150 osob z Křešic, kde je zatopena náves, silnice a několik domů. Část obce je už odpojena od přívodu elektrické energie.

Velká voda ve Veselí nad Lužnicí - další fotografie zde

  • Velká voda ve Veselí nad Lužnicí

    Velká voda ve Veselí nad Lužnicí - Evakuace ze zaplavených domů / Autor: Slavomír Kubeš MF DNES

19:53
U Napajedel na Zlínsku voda z řeky zaplavila rozsáhlou rekreační oblast s chatkami a rozvodnu elektrického proudu pro podnik Fatra. Hasiči se od ní snaží odčerpat vodu.
19:53
Během odpoledne se v Praze opět zvýšil průtok vody ve Vltavě. V půl sedmé teklo 1 460 metrů krychlových za sekundu. Stoupající hladina řeky začala působit místní problémy.
19:52
Ministr financí Bohuslav Sobotka uvedl, že škody způsobené současnými záplavami se podaří vládě pokrýt ze zdrojů státního rozpočtu. Podle něj nedosáhnou takových rozměrů jako při záplavách v roce 2002.
19:37
Ve Veselí nad Lužnicí řeka zaplavila 18 ulic, místy na ulicích stojí i 90 centimetrů vody. Opuštěné domy hlídají policisté.
19:29
V evakuované obci Vestec na Nymbursku pomalu klesá hladina vody. Pokud nezačne výrazně pršet, mohla by podle starosty obec ráno rozhodnout o zrušení evakuace.

Rozvodněná Sázava v Ledči - další fotografie zde

  • Rozvodněná Sázava v Ledči

    Rozvodněná Sázava v Ledči / Autor: Václav Hubata-Vacek MF DNES

19:13
Podle reportéra MF DNES voda ve Znojmě za poslední hodinu nijak výrazně nestoupla. Zaplaveno zůstává asi šest domů, k dalším se voda těsně přiblížila.
19:10
Vzestup hladin nejvíce rozvodněných řek v Královéhradeckém kraji se během dne zastavil. Hladina Cidliny o několik centimetrů klesla. Stále ale platí třetí stupeň povodňové aktivity.
19:09
V osadě Závodí, která patří pod obecní úřad v Kojetíně na Přerovsku se proudy vody valí dvory, zahradami a ulicemi. U dvou domů se už voda dostala dovnitř.
18:54
Hladina Labe pod střekovskými zdymadly v Ústí překročila výšku sedmi a půl metru. Podle původních prognóz vodohospodářů bude voda kulminovat zítra večer výškou hladiny 860 centimetrů.

Zatopená ulice v Soběslavi - další fotografie zde

  • Zatopená ulice v Soběslavi

    Zatopená ulice v Soběslavi / Autor: Slavomír Kubeš MF DNES

18:39
Ústí nad Labem zahájilo evakuaci 250 lidí ze Střekovského nábřeží. Lidi odváží městské autobusy.