předseda Humanistické strany Jan Tamáš

předseda Humanistické strany Jan Tamáš | foto: David Votruba, iDNES.cz

Tamáš z Ne základnám bude proti radaru bojovat hladovkou

  • 467
Hlavní postava iniciativy Ne základnám Jan Tamáš zahájí v úterý protestní hladovku proti americkému radaru v Česku. V týdnu se k němu prý přidají lidé ve více než desítce evropských měst. Tamáš bude hladovku držet na viditelném místě v centru Prahy. Chce vydržet, dokud Česko radar neodmítne.

"Nemůžu zůstat mlčet tváří v tvář situaci, kdy většina obyvatel si nepřeje pobyt cizích vojáků, ale vláda ho přesto dál proti naší vůli prosazuje," říká k důvodům hladovky Jan Tamáš.

Při ní ho může kontrolovat veřejnost, bude ji totiž držet v prosklené místnosti v centru Prahy na rohu Tylova náměstí. "Je to prodejna, kterou nám poskytl majitel. Samozřejmě tam nebudeme jenom sedět, ale normálně fungovat," řekl Tamáš iDNES.cz

Už od úterý ho má podpořit další aktivista proti radaru, Jan Bednář. Jejich protest bude monitorován na stránkách www.nenasili.cz.

V hladovce chtějí Tamáš s Bednářem pokračovat i poté, co vláda uzavře o radaru smlouvu s USA, a prý i po případném schválení parlamentem. "Budeme snažit vydržet, dokud nepřijde nějaký signál, že ta jednání s USA byla přerušena," řekl iDNES.cz Tamáš.

Na svůj protest se prý připravují hlavně mentálně. "Poslední dny budeme jíst zeleninu a ovoce, jak nám doporučili lidé, kteří už hladovku drželi," dodal Tamáš. Dnešní demokracie a chování vlády ohledně radaru mu prý připomíná poměry za minulého režimu.

"Už nemůžu dál přihlížet, jak nám naše ideály mizí před očima," říká Tamáš, který má titul Ph.D. z kybernetiky na pražské ČVUT a vede i Humanistickou stranu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video