Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvouletý Martin potřebuje 100 milionů na léčbu. Bez ní se nepohne ani nenají

  19:00
Dvouletý Martin trpí vzácným syndromem AADC, kvůli kterému je zcela odkázán na péči ostatních. Genová terapie, která by mu pomohla žít normální život, ale stojí v přepočtu 100 milionů korun. Proto se chlapcovi rodiče rozhodli uspořádat sbírku, a i přes enormní požadovanou částku se za necelé dva týdny podařilo vybrat více než milion korun.
Ve sbírce na genovou terapii pro dvouletého Martina, který trpí syndromem AADC,...

Ve sbírce na genovou terapii pro dvouletého Martina, který trpí syndromem AADC, se podařilo vybrat 150 milionů korun. | foto: Tomáš Zatloukal

„Martínek je roztomilý dvouletý chlapeček se světlými kučeravými vlásky, modrýma očima a tím nejkouzelnějším úsměvem pod sluncem. Úplně nejvíc na světě miluje svoji pětiletou sestřičku Emičku, která mu každý den zpívá, hraje si s ním a dělá všemožné vylomeniny a on se tomu nahlas směje, radostí výská a vrtí se, jen vyskočit! Ale to bohužel zatím není možné,“ uvádí rodiče Eva a Tomáš Zatloukalovi v úvodu sbírky na stránkách Donio.cz.

První potíže se objevily krátce po narození. „Od začátku měl problémy s přisáváním a hodně plakal. Ve třech měsících byl poprvé hospitalizovaný pro těžkou infekci, byl hodně zahleněný a téměř nemohl dýchat. S krmením to pak bylo ještě horší,“ popisuje situaci otec.

„Týden po první hospitalizaci s akutní bronchitidou prodělal Covid, pár týdnů nato další bronchitidu a vzápětí ještě jednu. Tak nějak se to na sebe nabalilo. V té době mu bylo něco málo přes půl roku a my stále ještě doufali, že jeho opožděný vývoj souvisí s vleklými infekcemi,“ popisuje začátky synovy nemoci otec. Kvůli svému zdravotnímu stavu byl Martínek hospitalizován celkem devětkrát.

Syndrom AADC

Stav malého Martina ale nadále kolísal, opoždění psychomotorického vývoje bylo stále výraznější, dlouhodobě se nelepšil, neprospíval a lékařům se stále nedařilo stanovit přesnou příčinu. V roce a půl byl proto poprvé hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Motole, kde se po dalších testech a odborných vyšetřeních, na jejichž výsledky se čekalo několik měsíců, konečně potvrdila diagnóza - AADC syndrom.

Sbírka Život pro Martínka

Jedná se o velmi vzácnou genetickou vadu, na světě je jen kolem 120 potvrzených případů. Genetické onemocnění ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Mutace v genu DDC vedou ke snížené aktivitě enzymu AADC, který je potřeba k přeměně aminokyselin, jako dopaminu a serotoninu, na neurotransmitery. Jejich nedostatek vede například k poruchám pohybu, opoždění vývoje a dalším vážným potížím.

Dvouletý Martínek trpí podle rodičů nejtěžší formou této nemoci a je zcela odkázán na péči druhých. „Je ležící a bez naší pomoci neudrží ani vzpřímenou hlavičku. Je hypotonický (hadrovitý), často z ničeho nic zvrací, nadměrně se potí, mívá i několikrát za den svalové křeče různé intenzity podobné epileptickým záchvatům a také má výrazně oslabený sací a polykací reflex,“ napsali rodiče na stránkách sbírky.

Běžné autonomní funkce, jako například právě polykání, u něj nefungují tak, jak by měly. „Docházelo k tomu, že mu při krmení šla potrava částečně i do plic. To jsme ale dlouhou dobu vůbec netušili, zjistilo se to až testem polykání, které mu provedli ve FN Motol letos na jaře,“ vysvětluje otec.

Nákladná genetická terapie

Lékaři v Motole zahájili ihned po genetickém potvrzení diagnózy symptomatickou léčbu, která Martinovy obtíže sice mírní, nemoc jako takovou ale neléčí a po čtyřech měsících přinesla jen velmi malé pokroky.

„Jedinou možností léčby pro malého Martínka je kauzální léčba genová,“ potvrzuje primářka Jana Haberlová z Kliniky dětské neurologie FN Motol.

Adriana z dětského domova studuje díky nadaci. Pomozme i dalším dětem

Zmíněná terapie spočívá v jednorázovém chirurgickém zákroku, při kterém neurochirurg vpraví 4 infuze se speciálně upraveným virem do oblasti putamenu v mozku, který následně napadne konkrétní mozkové buňky a vnese do nich správnou genetickou informaci pro tvorbu enzymu AADC.

„V momentě, kdy dostane genovou terapii, mozkové buňky, které mají zajišťovat produkci dekarboxylázy, začnou fungovat a produkovat to, co mají. Systémová chyba se odstraní. Pak už je na něm, aby dohnal, co zameškal. Proto na léčbu tak spěcháme, protože čím dřív ji dostane, tím více toho bude schopný dohnat. V opačném případě se bude jeho stav s přibývajícím věkem jen zhoršovat,“ vysvětluje otec.

Ochrnutý Jakub může zase na výlety s rodinou, pomohla mu Vánoční sbírka

Léčba je ale velmi drahá. Univerzitní nemocnice v německém Heidelbergu vyčíslila jen samotný lék Upstaza na 4,23 milionů eur, což je v přepočtu zhruba 100 milionů korun.

Výskyt syndromu AADC je vzácný, terapie tak není hrazena pojišťovnou. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), kde je chlapec pojištěný, navíc úhradu léčby zamítla. „Tým ošetřujících lékařů se všemožně snaží najít cestu, jak léčbu pro našeho syna zajistit a my, rodina a přátelé, také děláme, co je v našich silách, jde nám o čas. A proto jsme založili pro našeho Martínka sbírku, my to nevzdáme,“ říkají odhodlaní rodiče.

Mluvčí ČPZP Elenka Mazurová pro iDNES.cz uvedla,, že pojišťovna při posuzování žádostí postupuje v souladu s legislativou a v případě schvalování nového léčivého přípravku se řídí odbornými doporučeními i hodnocením zdravotnických technologií ze strany zahraničních agentur.

„Zdravotní pojišťovna ve výjimečných případech hradí zdravotní služby, pokud je to jediná možnost z hlediska zdravotního stavu pojištěnce,“ napsala ve vyjádření pro iDNES.cz Mazurová. Jakou jinou možnost dvouletý Martin Zatloukal má, ale neuvedla s tím, že konkrétní případy pojišťovna nekomentuje.

700 tisíc za týden

Martínkovi rodiče se tak v srpnu obrátili na veřejnost. Příběh chlapce upoutal pozornost a jen týden po zveřejnění sbírky se podařilo vybrat přes 700 tisíc korun. O několik dní později už částka překročila jeden milion.

Lidé posílají částky od stovek korun až po desetitisíce, nechávají i vzkazy pro Martina a jeho rodinu. „Cena je až nepředstavitelně vysoká, přesto doufám, že se jí podaří jednoho dne přiblížit,“ napsala jedna z dárkyň. „S hlubokým respektem a podporou posíláme tento dar pro Martínka a celou vaši rodinu. Přejeme vám sílu a odvahu na cestě, kterou procházíte,“ napsal další.

Na stránkách sbírky se objevila také „Dobrovýzva“, tedy dodatečná sbírka, s názvem Brazzale pomáhá Martínkovi. Její zakladatel Pavel Filípek v ní vyzývá pracovníky sýrárny Brazzale Moravia, aby sbírku podpořili. „Martínek je syn jednoho z vašich kolegů, který potřebuje vaši pomoc. Pojďme se spojit a podpořit sbírku na nákladnou léčbu,“ uvádí ve výzvě Filípek.

„Jsme neskutečně vděční za podporu, které se mám od okolí dostává, známí a přátelé se do toho opravdu obuli, sdílí náš příběh a snaží se pomáhat, co to jde. To vnímám jako úžasnou věc a všem těm, i všem dárcům, ze srdce děkujeme,“ dodává otec.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...