Jan Švejnar odpovídá novinářům. (15. února 2008)

Jan Švejnar odpovídá novinářům. (15. února 2008) | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Švejnar odletěl na dovolenou do USA

  • 136
Po prezidentské kampani, která pro něj skončila neúspěchem, se ekonom Jan Švejnar vydal na dovolenou. Odletěl do Ameriky, kde po odchodu z Československa prožil z velké části posledních 37 let života.

Minulý týden se Švejnar i s manželkou Katherine objevil na recepci, kterou česká ambasáda ve Washingtonu pořádala na počest návštěvy premiéra Mirka Topolánka. Mezi třemi sty pozvanými hosty byl i Josef Mašín z odbojové skupiny, která se v padesátých letech minulého století prostřílela z Československa.

Skupinu ve Washingtonu minulý týden ocenil premiér Topolánek. K vyznamenání Mašínů se neodhodlal ani jeden ze dvou porevolučních prezidentů, Václav Havel a Václav Klaus. A kdyby se stal prezidentem, neocenil by je ani Jan Švejnar.

"Bratři Mašínové byli jistě hrdinové, ale prezidentské vyznamenání bych jim nedal. Přece jenom při svém útěku na Západ zabili lidi a to u mě převažuje,“  řekl Švejnar při své prezidentské kampani. - více o ocenění bratrům Mašínům čtěte zde

Vrátí se v půli března
I když Švejnar zamířil za odpočinkem do Spojených států, slova skeptiků o tom, že se po neúspěšné prezidentské volbě z české politiky stáhne, se nejspíš nenaplní. Švejnar se podle informací MF DNES vrátí v polovině března zpět do Prahy. Zda stráví celou, přibližně třítýdenní dovolenou v USA, není jasné. Včera měl vypnutý telefon.

"Přemýšlel i o tom, že pojede do Švýcarska. Nevím, jak se nakonec rozhodl,“ říká Lukáš Macek, Švejnarův poradce v prezidentské kampani. Ve Švýcarsku žijí Švejnarovi rodiče a sestra Daniela s rodinou.

Co chce dělat v české politice příštích pět let, než se případně znovu pokusí uspět při prezidentské volbě, zatím Švejnar nezveřejnil. Než odletěl na dovolenou, vyloučil, že by zakládal vlastní stranu. Možná je jeho účast v podzimních volbách do Senátu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video