Svaz pacientů zvažuje trestní oznámení kvůli transplantacím

- Trestní oznámení na bývalého ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Jaroslava Luxe a případně i na další osoby zvažuje Svaz pacientů.
"Zvažujeme trestní oznámení na bývalého ředitele nemocnice Luxe, případně i další osoby pro nedbalou péči," řekl dnes předseda svazu Luboš Olejár, který za kauzou ostravských transplantací jednoznačně vidí "odvolání neschopného ředitele".

Olejár uvedl, že Lux, člen ODS, řešil pochybení lékařů při transplantacích až po sedmi letech, když se dověděl o svém odvolání, a navíc s obviňováním ministra zdravotnictví Ivana Davida (ČSSD).

Z dokumentace, kterou k případu přes nesouhlas Luxe získala Česká lékařská komora (ČLK), vyplynulo závažné pochybení lékařů v sedm let starém případu, kdy připravovali pacienta po havárii k odběru orgánů. Příčinou tehdejších chyb byly vedle špatného technického vybavení také nedostatečné proškolení lékařů a zejména nejasné nemocniční směrnice pro postup při stanovení smrti a odběru orgánů. Za to podle ČLK nese odpovědnost Lux.

Protože však pravomoci komory sahají jen rok zpět a případ sedm let starý nemůže trestat, žádají lékaři ministra o urychlené zpracování transplantačního zákona, nebo alespoň ministerské vyhlášky. S podobným požadavkem vystoupilo i Občanské sdružení na ochranu pacientů v čele s Vladimírou Boškovou.

Její návrh, aby odnímání lidských orgánů pro transplantace bylo podmíněno kontrolou za účasti nelékařů, však Olejár odmítá. Podle něj by to zhoršilo dostupnost orgánů a zmařilo některé transplantace následkem časové ztráty.

"Rozhodnutí o úmrtí by mohli stanovovat dva lékaři, kteří se nepodílejí na činnostech spojených s odběrem nebo transplantací, zástupci pacientů by se s lékaři účastnili až následných kontrol, pokud by byly vzneseny stížnosti," upřesnil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video