Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kvůli covidu ubylo svateb o 40 procent, méně bylo také rozvodů

  10:13
Jarní opatření proti šíření onemocnění Covid-19 se odrazila v rekordně nízkých počtech uzavíraných manželství. Oproti prvnímu pololetí loňského roku jich byly necelé tři pětiny. Nižší bylo letos i množství rozvodů. Na celkové úmrtnosti se koronavirus nepodepsal, počet zemřelých je srovnatelný s minulými lety. Vyplývá to z půlročních statistik Český statistický úřad (ČSÚ).
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dan MaternaMAFRA

„Počet sňatků během prvního pololetí letošního roku byl nízký – 13,4 tisíce představovalo počet o 9,6 tisíce nižší než o rok dříve,“ informoval v pátek ČSÚ.

První svatby v rouškách už vypukly, spousta snoubenců však raději vyčkává

Meziročně se snížil počet uzavřených manželství ve všech měsících s výjimkou února. „Vyšší počet uzavřených sňatků podpořil fakt, že bylo pět sobot, a také atraktivní data, například 20. 2. 2020, 2. 2. 2020 nebo 29. 2. 2020,“ okomentovala Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Nejvýraznější úbytek byl zaznamenán v dubnu, kdy počet sňatků meziročně poklesl o čtyři pětiny, a to na 740. Historické minimum však připadlo na měsíc březen: 631 sňatků představuje nejnižší měsíční počet sňatků za více než stoletou historii České republiky.

„Podprůměrný byl i červen, tedy měsíc, který patří společně se srpnem a zářím k nejoblíbenějším měsícům pro konání svateb,“ doplnila Němečková.

Počet rozvodů, které nabyly právní moci do konce června letošního roku, byl 10,2 tisíce, meziročně o 2,3 tisíce nižší. V pozadí nižšího počtu rozvodů však pravděpodobně stálo i omezení činnosti soudů v době nouzového stavu, neboť největší meziroční úbytek rozvodů byl v dubnu, a dále v květnu a březnu.

Větší část rozvodů, 59 procent, ukončila manželství, kde žily nezletilé děti. Celkem bylo zasaženo rozvodem 9,4 tisíce nezletilých dětí. Naopak ve 41 procentech rozvedených manželství žádné nezletilé děti nežily. Z pohledu délky trvání manželství bylo rozvodů nejvíce po dvou až pěti letech od uzavření manželství.

Koronavirus počet úmrtí nezměnil

Během ledna až června zemřelo 56,9 tisíc obyvatel Česka, o necelých 250 méně než v tomtéž období roku 2019. V průměru data nevybočují ze statistik posledních pěti let. Více zemřelých bylo například na začátku roku 2017 nebo 2018. 

„Nejvyšší týdenní počet zemřelých přísluší sedmému kalendářnímu týdnu, tedy 10. – 16. února. Jednalo se o 2 384 zemřelých. Minimum zase patří 21. kalendářnímu týdnu, konkrétně dnům 18. – 24. května, kdy zemřelo 1 904 osob,“ okomentoval Marek Rojíček, předseda ČSÚ.

Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ

Kolik zemřelým průměrně bylo?
85 procent zemřelých patřilo mezi seniory, tedy skupiny 65 plus. Podíl zemřelých, kteří se dožili minimálně 85 let dosáhl 31 procent. Dalších 29 pak připadlo skupině 75 až 84 let.

Víte už, jaké byly nejčastější příčiny úmrtí? V předchozích letech to byly onemocnění oběhové soustavy. Podepsal se na příčinách úmrtí koronavirus?
Informace o příčinách úmrtí zpracovány nejsou, tento proces je časově mnohem náročnější. Příčiny úmrtí zveřejňujeme v roční periodicitě, tudíž si budeme muset počkat do příštího roku.

Může koronavirus nějak ovlivnit demografické složení obyvatel?
Údaje o tom, jaká by byla situace, kdyby tu koronavirus nebyl, pro porovnání mít nebudeme. Již ovlivnil uzavírání manželství. Jestli se příští rok narodí více nebo méně dětí z důvodu nějakých opatření, to nám demografická data neposkytnou.

Narodí se třeba více nemanželských dětí?
O tom jsou samozřejmě možné jen dohady.

Počet obyvatel stagnuje

„Počet obyvatel České republiky zůstal na konci 1. pololetí těsně pod hranicí 10,7 milionu. V průběhu prvních šesti měsíců letošního roku se zvýšil o pět tisíc, ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 šlo ale o přírůstek zhruba čtvrtinový,“ oznámil v pátek Český statistický úřad.

Na meziročně nižším přírůstku obyvatel se podílelo zejména nižší saldo zahraniční migrace, částečně k němu přispěl ale i výraznější přirozený úbytek. Počet zemřelých převýšil v prvním pololetí počet živě narozených dětí o 3,1 tisíce.

Během měsíců ledna až června se živě narodilo skoro 54 tisíc dětí, obyvatel Česka. Šlo o počet téměř o dva tisíce nižší než v prvním pololetí roku 2019.

Pokles počtu narozených z velké části odráží změny ve věkové struktuře, kdy se do věku nejvyšší plodnosti přesouvají početně slabé ročníky žen narozených v 90. letech 20. století. 

Děti narozené mimo manželství představovaly 48,1 procenta všech živě narozených a jejich podíl meziročně stagnoval. Polovina narozených měla matku ve věku 27 až 33 let. Necelých 48 procent dětí se narodilo prvorodičce, 38 procent dětí bylo druhorozených, 14 procent bylo dětí třetího či ještě vyššího pořadí.

Počet obyvatel Česka, kteří zemřeli v průběhu prvního pololetí, dosáhl skoro 57 tisíc. Byl o 245 nižší než v témže období roku 2019.

KOMENTÁŘ: Nová šance pro eutanazii. Koronakrize dala zastáncům vážný argument

V porovnání s obdobím prvního pololetí v předcházejících pěti letech odpovídal letos počet zemřelých průměru. Nejvíce úmrtí, shodně 10,2 tisíce, bylo v lednu a v březnu. Téměř třetině, 31 procentům zemřelých bylo v době úmrtí minimálně 85 let. Zastoupení osob ve věku 85 a více let bylo přitom u zemřelých žen dvakrát větší než u mužů, tedy 42 versus 20 procent.

Před dosažením jednoho roku věku zemřelo během ledna až června roku 2020 celkem 127 dětí, kojenecká úmrtnost tak činila 2,4 promile a dál se držela na velmi nízké úrovni.

Podle údajů přebíraných z administrativních zdrojů se během měsíců leden až červen do České republiky ze zahraničí přistěhovalo 26,4 tisíce osob, o 5,7 tisíce méně než v prvním pololetí roku 2019. Úbytek přistěhovalých nastal v druhém čtvrtletí, nejvýraznější byl v dubnu.

Počet vystěhovalých z ČR do zahraničí se naopak v prvním pololetí meziročně zvýšil, a to o sedm tisíc na 18,1 tisíce.

Příliv migrantů převyšoval odliv u občanů Ukrajiny, tedy o 6,9 tisíce, meziročně však byl o pětinu nižší. Druhé nejvyšší bylo saldo občanů Ruska, a to 1,1 tisíce, a třetí občanů Rumunska, pět set lidí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno 

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí....

Moskva využije zpožděných dodávek zbraní, míní šéf ukrajinských pozemních sil

11. května 2024  13:36

Válka proti Rusku vstoupí v příštích dvou měsících do kritické fáze, soudí velitel ukrajinských...

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...