Stropnický hájí ad hoc dohodu s KSČM a SPD. Mise musí schválit jiní

  • 238
Ministr obrany Martin Stropnický, který má v chystané menšinové vládě Andreje Babiše zastávat post ministra zahraničí, obhajuje dohodu o hlasování ve Sněmovně spolu s komunisty a hnutím SPD . V průběhu porady Babiše s lidmi, s nimiž počítá do vlády, přitom připustil, že pro plnění závazků v NATO bude muset ANO spolupracovat s jinými partnery.

„Potřebovali jsme, aby Sněmovna začala fungovat a nebyl jiný způsob, než tuto ad hoc ´hlasovací koalici´ vytvořit. Co byla alternativa? Doteď se dohadovat, jestli vůbec vláda může podat demisi,“ obhajoval Stropnický parlamentní spolupráci s komunisty a s SPD.

„Nezastíráme, že budeme muset podle témat vyhledávat podporu, a to jinde,“ odvětil na dotaz iDNES.cz, jak bude menšinová vláda plnit to, co partnerům v NATO garantujeme, když KSČM i SPD Tomia Okamury nesouhlasí s vysíláním českých vojáků do misí v rámci Severoatlantické aliance.

„Řekli jsme si, kdo je kdo a pak jsme si řekli nějaký základní kalendář,“ popsal Stropnický poradu Babiše s ministry budoucí menšinové vlády, které si pozval do centrály hnutí ANO na Chodov. „Bavili jsme se o některých aspektech programového prohlášení, které už máme v pokročilém stadiu na papíře,“ řekl Stropnický.

V civilizované zemi nepodléhá zahraniční politika zemětřesení

Babiše jmenuje prezident Miloš Zeman premiérem ve středu 6. prosince a celou vládu o týden později - 13. prosince. „Zahraniční politika v civilizované demokratické zemi nepodléhá otřesům nebo zemětřesení,“ uvedl současný ministr obrany, od příštího týdne ministr zahraničí.

„To patří k základům země, která je členskou zemí Evropské unie nebo NATO,“ řekl Stropnický. Změny mohou být v určitých akcentech. „Zamýšlíme se, jak zefektivnit fungování různých agentur, které jsou rozptýleny tu pod ministerstvem průmyslu, tu pod ministerstvem zahraničí nebo kulturou,“ uvedl ministr obrany a místopředseda ANO, kterého v jeho současném křesle vystřídá Karla Šlechtová.

„Děláme také inventuru zákonů,“ uvedl v průběhy porady s Babišem v centrále ANO Stropnický. Jednání vlády nemají být tak dlouhé, ale mají být i častěji.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video